Mahmúd Abbás ostáva na čele Fatahu

Palestínska strana Fatah si v utorok do svojho čela jednomyseľne znovuzvolila predsedu palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása. Vôbec prvý kongres Fatahu od roku 2009 začal v utorok v Ramalláhu a zúčastňuje sa ho 1300 delegátov, informovala agentúra AP.

29.11.2016 15:53
Mahmúd Abbás Foto: ,
Mahmúd Abbás ostáva na čele palestínskej strany Fatah.
debata

O predsedovi sa hlasovalo takmer hneď na úvod stretnutia. Jeden zo zástupcov strany Sálim Zanún vyzval prítomných, aby zvolili Abbása „konsenzom“, následne stovky delegátov povstali a začali palestínskemu vodcovi tlieskať. Ten na tento krok reagoval objatím Zanúna. Osemdesiatjeden­ročný Abbás bol do čela strany zvolený na päť rokov.

Očakáva sa, že päťdňová konferencia posilní úlohu predsedu palestínskej samosprávy, ktorý sa tak ešte viac vymedzí voči svojmu straníckemu rivalovi Muhammadovi Dahlan. Delegáti by mali zvoliť ešte ďalších členov vedenia strany a Abbás má taktiež predstúpiť pred účastníkov konferencie s prejavom o situácii v Palestíne.

Palestínska vláda a predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás sídlia v Ramalláhu. Umiernenejšie Abbásove hnutie Fatah vládne na okupovanom Západnom brehu Jordánu, zatiaľ čo Pásmo Gazy v roku 2007 obsadilo konkurenčné radikálne hnutie Hamas.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fatah #Mahmúd Abbás