Damask prelomil odpor teroristov

Od utorka si asi 90-tisíc obyvateľov východnej časti strategického severosýrskeho mesta Aleppo, ešte donedávna bašty islamských teroristov, môže vydýchnuť. "Sýrske vládne jednotky od poludnia úplne kontrolujú aj východné štvrte mesta," informovalo Stredisko pre prímerie znepriatelených strán v Sýrii s tým, že obyvateľom už poskytujú teplú stravu a potrebnú zdravotnícku pomoc.

30.11.2016 07:39
debata (248)

V tejto súvislosti Rusko vysiela do mesta modernú mobilnú nemocnicu. Podľa agentúry RIA Novosti už dodali do mesta desiatky ton potravín a liekov. Funguje aj 150 poľných kuchýň.

Iba za posledných 24 hodín sa sýrskym jednotkám vzdalo 507 teroristov z Islamského štátu. Podľa existujúceho rozhodnutia sýrskeho prezidenta 485 vzbúrencov z radov miestnych obyvateľov vzápätí amnestovali.

„Sýrskym vládnym jednotkám sa v posledných hodinách podarilo kardinálne zmeniť situáciu vo východnom Aleppe,“ potvrdil aj hovorca ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov s tým, že prakticky polovica územia v meste kontrolovaného v posledných rokoch vzbúrencami je úplne oslobodená.

Zároveň odmietol tvrdenia amerických, francúzskych a britských diplomatov, podľa ktorých si operácia vyžiadala obrovský počet civilných obetí. Na aktivitách v tyle operácie sa podieľali aj iránske sily, ako aj niektoré kurdské kmene.

zväčšiť
info aleppo 1

„Slobodu získalo viac ako 80-tisíc obyvateľov, ktorých teroristi používali ako živé štíty. Akoby práve ich bránili všetci západní politici. Teraz sa však ukázalo, že britské a francúzske ministerstvá zahraničia, rovnako ako aj vláda USA a nemecký Bundestag, nemali v pláne oslobodenie spomínaného počtu obyvateľov z rúk teroristov,“ dodal Konašenkov.

Ruský generál tak nepriamo reagoval napríklad na francúzskeho šéfa diplomacie Jeana-Marca Ayraulta, ktorý žiada okamžité zvolanie zasadnutia BR OSN, aby vraj „posúdila situáciu v Aleppe a možnosti, ako pomôcť tamojšiemu obyvateľstvu“.

„Viac ako kedykoľvek doteraz je nutné zastaviť boje a bezodkladne a bez prekážok umožniť dodávky humanitárnej pomoci,“ vyzýval Ayrault, zatiaľ čo podľa Moskvy a Damasku obyvatelia Aleppa už dostávajú konkrétnu pomoc.

Aj nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier, citovaný agentúrou DPA, pred rokovaním s ruským kolegom Sergejom Lavrovom vyzval Moskvu aj Damask, aby sa „vzdali predstáv o tom, že boje o Aleppo sú rozhodujúcim víťazstvom vo vojne“ a opätovne pripomenul „zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu v meste“.

Ako konštatuje portál Cont.ws, Rusko „trpezlivo odolávalo tlaku západnej hystérie, pokusom schváliť nepriateľské rezolúcie s etiketou genocída“. "Napokon po prezidentských voľbách v USA a po veľkej prestávke, keď viac ako mesiac ruské lietadlá nelietali nad Aleppom a jeho blízkym okolím, Rusko v tichosti pripravovalo rozhodujúci krok,“ konštatuje portál.

„Samozrejme, že v prípade operácie v Aleppe si vymieňame so západnými partnermi názory cez rôzne kanály, ale väčšinou ide o diskusiu s predstaviteľmi legitímnej moci v Sýrii,“ pokúsil sa rozptýliť skutočné i účelové obavy o ďalší vývoj situácie v Aleppe hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, citovaný agentúrou Interfax.

© Autorské práva vyhradené

248 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo