Trump v kampani urážal bankárov, jedného si vybral za ministra

Pred voľbami Donald Trump hromžil na Wall Street a urážal bankárov a obchodníkov. Za ministra financií si však vybral jedného z nich, Stevena Mnuchina.

01.12.2016 14:21
Steven Mnuchin Foto: ,
Novozvolený americký prezident si za ministra financií vybral Stevena Mnuchina.
debata (22)

Ako uvádza nemecký Der Spiegel Donald Trump spoločnosti Goldman Sachs pred prezidentskými voľbami vyčítal, že ožobračuje pracujúcich. A práve Steven Mnuchin personifikuje Wall Street a Goldman Sachs, kde strávil 17 rokov.

Tento 53-ročný muž je známy pod prezývkami „To najhoršie z Wall Street“ alebo „Antipopulista z pekla“, čo je v priamom rozpore s imidžom novozvoleného amerického prezidenta. Podľa nemeckého denníka by sa väčšie pokrytectvo éry Donalda Trumpa hľadalo len ťažko.

Chudobní Američania, ktorí v húfoch volili Donalda Trumpa s nádejou, že ich oslobodí z biedy, sa budú Der Spiegel čudovať. Mnuchin je totiž reprezentantom práve toho systému, proti ktorému v nedávnych prezidentských voľbách hlasovali – bohatého, vzdialeného a bezohľadného.

Chválou na adresu pravdepodobného budúceho ministra financií nešetril súčasný šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein: „Je to veľmi šikovný chlap.“ V roku 2002 skončil v Goldman Sachs a založil si vlastnú firmu a okrem iného investoval aj do filmového priemyslu. Financoval aj také hity ako Avatar, Mad Max: Šialená jazda, X-Men alebo Americký Sniper.

Mnuchin nemá žiadne politické skúsenosti, ale od mája stál na čele Trumpovej volebnej kampane. Poznajú sa 15 rokov a v minulosti už spolupracovali.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #minister financií #Steven Mnuchin