Povstalecké sily v Aleppe sa zjednotili, vytvorili spoločnú armádu

Všetky opozičné ozbrojené skupiny v obliehanej časti sýrskeho Aleppa sa rozhodli zjednotiť a vytvoriť spoločnú Aleppskú armádu. Chcú tak zabrániť tomu, aby sa východnej časti mesta kontrolovanej opozíciou zmocnili postupujúce vládne jednotky.

01.12.2016 16:15
debata (182)

Rôznorodé ozbrojené frakcie v Aleppe už v minulosti vytvorili spoločné velenie, vďaka čomu sa im nakrátko podarilo prelomiť obkľúčenie provládnymi silami. Teraz sa však dohodli na oficiálnom rozpustení jednotlivých skupín a na ich spojení do jedného celku, tzv. Aleppskej armády.

Či sa však opozícií skutočne podarí prekonať doterajšie vzájomné rozpory, zatiaľ nie je jasné, píše server Middle East Monitor.

Sýrska armáda a jej spojenci už zhruba dva týždne vedú mohutnú ofenzívu, v rámci ktorej sa im podarilo dobyť viacero štvrtí v povstaleckej východnej časti Aleppa. Armáda rýchlo postupuje vďaka masívnej leteckej a delostreleckej podpore a tomu, že na vzbúrencov útočí naraz na niekoľkých frontoch. Z oblasti bojov hromadne utekajú civilisti.

Podľa povstalcov sa sily lojálne prezidentovi Bašárovi Asadovi snažia vraziť klin do povstaleckého sektora vo východnom Aleppe a rozdeliť ho na dve časti.

Šéf humanitárnych operácií OSN Stephen O'Brien v stredu vyhlásil, že strany sýrskeho konfliktu v obliehanom meste Aleppo systematicky ignorujú medzinárodné humanitárne a vojnové právo. Podľa jeho slov sa z východného Aleppa môže stať „jeden obrovský cintorín“.

182 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo