Paríž, Mexiko, Madrid, Atény. Tieto metropoly zakážu naftové vozidlá od roku 2025

Starostovia štyroch svetových metropol sa dohodli, že od roku 2025 zakážu premávku vozidiel s naftovým motorom. Paríž, Mexiko, Madrid a Atény sa týmto spôsobom usilujú zlepšiť kvalitu svojho ovzdušia. Zároveň podporia alternatívne spôsoby prepravy a propagáciu bicyklov či chôdze.

02.12.2016 13:50
dialnica D1, kolona aut, dodrziavanie predpisov Foto: ,
Bez diaľničnej známky jazdí na Slovensku niekoľko tisíc vodičov.
debata (9)

Rozhodnutie o tomto opatrení padlo v metropole Mexika, kde sa starostovia veľkomiest stretávajú každé dva roky. Využitie nafty v doprave je v uplynulých rokoch terčom čoraz ostrejšej kritiky v súvislosti s kvalitou ovzdušia.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že následkom znečistenia vzduchu ročne zomrú približne tri milióny ľudí. Naftové motory prispievajú k tomuto problému dvojako: produkciou pevných častíc a oxidu dusného. Veľmi jemné pevné častice dokážu preniknúť do pľúc a prispieť tak ku kardiovaskulárnym chorobám a smrti.

„Naše mesto pristúpi k odvážnemu plánu – postupne vykážeme z ulíc najznečisťujúcejšie vozidlá. Naša ambícia je jasná a začali sme ju už realizovať. Za vzor si berieme Tokio, ktoré už k tomuto opatreniu pristúpilo,“ vyhlásila starostka Paríža Anne Hidalgová, ktorú dnes citovala spravodajská stanica BBC.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #naftové vozidlá #naftové motory