Johnson: Prisťahovalectvo do Británie musíme kontrolovať

Britský minister zahraničia Boris Johnson, ktorý bol jedným z najväčších zástancov odchodu Británie z Európskej únie, v piatok poprel, že by sa na verejnosti a v súkromí vyjadroval diametrálne odlišne ohľadom prisťahovalectva a voľného pohybu občanov EÚ.

02.12.2016 14:21
Boris Johnson Foto:
Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson presadzuje kontrolovanie migrácie.
debata (5)

Hoci sám seba považuje za „liberálneho internacionalistu“, imigráciu aj z krajín EÚ je podľa jeho názoru nutné kontrolovať.

Johnson sa pri svojom prvom významnejšom vystúpení o britskej zahraničnej politike dotkol článkov v tlači, podľa ktorých sa vraj pri raňajkách s veľvyslancami z krajín EÚ vyslovil pre voľný pohyb občanov EÚ.

"Som liberálny internacionalista. Myslím si, že imigrácia môže byť veľmi prospešná. Keď som bol starostom tohto fantastického mesta (Londýna), videl som jej prínos pre našu ekonomiku. Ale tiež som pri spomenutých raňajkách povedal, že je nevyhnutné, aby sme ju mohli kontrolovať, "vyhlásil na záver svojho prejavu v analytickom stredisku Chatham House.

Otázka voľného pohybu pracovníkov z EÚ sa zdá byť jadrom problému okolo britského odchodu z EÚ. Vláda Theresy Mayovej si je vedomá, že kontrola prisťahovalectva bola kľúčovou požiadavkou britského hlasovania o brexite, ale zároveň chce zachovať maximálny prístup na jednotný trh EÚ. Oba ciele je ale ťažké skĺbiť, aspoň z hľadiska lídrov EÚ.

Pokiaľ ide o brexit, Johnson zastáva názor, že „veľa ľudí si narýchlo urobilo porovnanie s populistickými hnutiami vo svete“. Avšak Briti sa podľa neho vyslovili pre rozchod s EÚ nie preto, že by nemali radi cudzincov, alebo zo strachu z nich, ale preto, že veria v demokraciu a nechcú byť obklopení politickou účelovosťou EÚ. „Brexit neznamená, že sa Spojené kráľovstvo uzatvára do seba,“ zdôraznil.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #migranti #Boris Johnson