Vládne jednotky dobyli ďalšiu štvrť v sýrskom Aleppe

Sýrske vládne jednotky a ich spojenci dobyli ďalšiu štvrť v obkľúčenej východnej časti mesta Aleppo, ktorú dosiaľ ovládali povstalci. Informovala o tom v sobotu monitorovacia skupina Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

03.12.2016 10:36 , aktualizované: 13:55
Aleppo, Sýria, boja, povstalci, Asad Foto:
Jedna z ulíc v centre sýrskeho mesta Aleppo.
debata (92)

Jednotky sýrskej armády podľa správy obsadili po prudkých bojoch štvrť al-Báb v severovýchodnej časti územia kontrolovaného povstalcami. Opozičné ozbrojené skupiny tak ovládajú čoraz menej štvrtí na východe rozdelenej severosýrskej metropoly.

Sýrska armáda a jej spojenci vedú od polovice novembra mohutnú ofenzívu na povstalcami kontrolované oblasti Aleppa. Armáda dosiaľ rýchlo postupovala vďaka masívnej leteckej a delostreleckej podpore a tomu, že na vzbúrencov útočila naraz na niekoľkých frontoch.

Podľa povstalcov sa sily lojálne prezidentovi Bašárovi Asadovi snažia vraziť klin do povstaleckého sektora a rozdeliť ho na dve časti. Z oblasti bojov hromadne utekajú civilisti. Podľa OSN len v posledných dňoch unikli pred tamojšími bojmi desaťtisíce ľudí.

Šéf humanitárnych operácií OSN Stephen O'Brien v stredu vyhlásil, že strany sýrskeho konfliktu v Aleppe systematicky ignorujú medzinárodné humanitárne a vojnové právo. Z východného Aleppa sa podľa neho môže stať „jeden obrovský cintorín“.

Intenzívne bombardovanie zabilo najmenej 3 ľudí

Sýrske vojenské lietadlá, delostrelectvo a mínomety útočili na oblasti vo východnom Aleppe ovládanom povstalcami a zabili najmenej troch ľudí. Informovali o tom opoziční aktivisti.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedla, že bombardovanie štvrte aš-Šaár si vyžiadalo životy troch ľudí. Humanitárna organizácia Sýrska civilná ochrana, známa aj ako Biele prilby, hlásila šesť mŕtvych.

Bombardovanie a ostreľovanie nasledovalo niekoľko hodín po tom, čo vládni vojaci dosiahli nové bojové úspechy, keďže postúpili hlbšie do častí Aleppa ovládaných povstalcami. Štátne médiá priniesli správy, že vládni a spojeneckí vojaci sa prebojovali do nových štvrtí a postúpili z okraja východnej enklávy o kilometer hlbšie. Vláda tak „sťahuje slučku“ okolo východného Aleppa – územie ovládané povstalcami už zmenšila o vyše polovicu.

Vládnym silám sa podarilo dostať pod kontrolu aj cestu vedúcu na letisko vo východnom Aleppe.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo