Do irackého Mosulu prichádza zima, chýbajú zásoby jedla a paliva

Do severoirackého Mosulu, kde prebieha od 17. októbra ofenzíva proti ozbrojencom z takzvaného Islamského štátu, sa už takmer týždeň nedostali zásoby jedla a paliva, uviedli miestni obyvatelia. V oblasti pritom zavládlo chladné počasie, ktoré predznamenáva, že sa blíži tuhá zima, poznamenala agentúra Reuters.

03.12.2016 20:24
mosul, mósul, irak, Foto: ,
Mosul je na pokraji humanitárnej krízy. Miestnym obyvateľom chýba jedlo a prístup k palivám.
debata (19)

Odhaduje sa, že v islamistami držaných oblastiach mesta žije vyše milión ľudí. Podľa irackých veliteľov vládne jednotky získali kontrolu už nad 40 percentami východnej časti Mosulu. Pohybujú sa pomaly jednotlivými štvrťami a stretávajú sa pritom s ostreľovačmi, samovražednými atentátnikmi aj s výbušninami nastraženými v automobiloch.

Elitné iracké jednotky sú pritom jedinou silou, ktoré vstúpili do Mosulu z východu. Iracká armáda, polícia a kurdské oddiely postupujú zo severu a z juhu, šiitske milície potom zo západu. Pomalší postup armádnych jednotiek znamená, že sa operácia v Mosule pretiahne do zimy.

Humanitárne organizácie už varovali pred hrozbami, s ktorým budú miestni obyvatelia zápasiť. Jeden z mosulských obchodníkov agentúre Reuters povedal, že dodávky paliva a potravín sa do mesta nedostali už od minulej nedele. Jedlo podľa neho zdraželo a tiež benzín je trikrát drahší. „Netečie voda, ceny potravín vzrástli a je hrozná zima. Bojíme sa, že dni, ktoré prídu, budú ešte horšie,“ uviedol obchodník.

Ofenzíva pri Mosule je najväčšou irackou vojenskou operáciou od invázie vedenej Američanmi v roku 2003. Podieľajú sa na nej desiatky tisíc irackých vojakov, policajtov, členov kurdských síl, sunnitských kmeňových bojovníkov a príslušníkov šiitskych milícií. Zo vzduchu operáciu podporujú lietadlá medzinárodnej koalície na čele so Spojenými štátmi. Islamisti Mosul obsadili už v roku 2014.

Ako informovala agentúra AP, islamisti využili zlého počasia, v ktorom nemôžu vzlietnuť lietadlá a vykonávať prieskumné operácie či nálety, a zaútočili západne a južne od Mosulu na pozície milícií bojujúcich po boku irackej armády.

Boje pri meste Tal Afar začali samovražedným útokom už v piatok v noci a pokračovali do soboty. Ozbrojenci milíciám zabavili niekoľko automobilov a tiež zbrane a muníciu, tvrdí tzv. Islamský štát vo svojom vyhlásení. Zabili vraj desiatky ľudí. Druhý útok sa odohral aj v piatok v noci v meste šírka južne od Mosulu. Žiadne bližšie detaily o ňom neboli známe.

K dvom samovražedným atentátom došlo v sobotu v irackej metropole. Zahynulo pri nich deväť ľudí a ďalších 24 osôb utrpelo zranenia, uviedli policajné a nemocničné zdroje. K útokom sa nikto neprihlásil, podobné atentáty mali v minulosti na svedomí práve ozbrojenci z hnutia Islamský štát.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul