Kuba vyprevadila Castra hymnou a slovami 'You Soy Fidel'

Pohreb dlhoročného kubánskeho vodcu Fidela Castra sa v nedeľu začal v meste Santiago de Cuba na juhovýchode krajiny. Vojaci doviezli urnu s jeho popolom na Cintorín sv. Ifigénie, pokým tisíce ľudí zhromaždených popri ceste k cintorínu spievali národnú hymnu a volali "Yo soy Fidel!" (Som Fidel!).

04.12.2016 08:24 , aktualizované: 16:26
fidel castro, pohreb fidela, Foto: ,
Castra pochovajú neďaleko Martího hrobky.
debata (124)

Krátko pred začiatkom pohrebu zazneli v Santiagu i v 900 kilometrov vzdialenom hlavnom meste Havane čestné salvy z diel. Uloženie urny sa konalo v úzkom rodinnom kruhu a nedostali k nemu prístup verejnosť ani médiá. V rozpore s očakávaniami z ceremónie nepriniesla naživo prenos ani štátna televízia, ktorá by mala zábery odvysielať až neskôr.

„Neboli tam žiadne prejavy, bolo to veľmi striedme, len pochovali popol za prítomnosti rodiny a vlády,“ opísala bez ďalších podrobností agentúre AFP priebeh ceremónie francúzska ministerka životného prostredia Ségolene Royalová. Na cintorín nemala prístup verejnosť ani novinári.

Cintorín sv. Ifigénie, národná pamiatka, je tiež miestom posledného odpočinku básnika a kubánskeho národného hrdinu Josého Martího a ďalších revolučných osobností. Sú tam pochovaní aj iní členovia Castrovej rodiny.

Castra pochovali neďaleko Martího hrobky, uložením urny sa zavŕšil deväťdňový štátny smútok, ktorý po jeho úmrtí vyhlásila kubánska vláda.

Santiago de Cuba má osobitný význam ako kolíska Castrovej revolúcie. Práve tam 26. júla 1953 viedol Fidel Castro útok na kasárne Moncada vo vtedy neúspešnej snahe zvrhnúť režim diktátora Fulgencia Batistu. Castrovo Hnutie 26. júla však napokon uspelo v roku 1959, čím sa začala jeho takmer 50-ročná vláda. Moc odovzdal v roku 2008 svojmu bratovi Raúlovi vzhľadom na zlý zdravotný stav.

Fidel Castro zomrel 25. novembra vo veku 90 rokov. Urnu s jeho spopolnenými pozostatkami previezli počas štvordňového pohrebného sprievodu do Santiaga de Cuba, a to symbolicky po trase, akú v opačnom smere absolvoval Castro v roku 1959 po víťazstve.

Spopolnené pozostatky zosnulého vodcu vypravili 30. novembra spoločne s pohrebným sprievodom na vyše 800-kilometrovú cestu z ministerstva obrany v Havane. Uložené sú v malej cédrovej rakve, ktorú zdobí kubánska vlajka.

Na smútočnom zhromaždení v Santiagu de Cuba sa... Foto: Reuters, ALEXANDRE MENEGHINI
kuba, fidel castro, Na smútočnom zhromaždení v Santiagu de Cuba sa zišli státisíce ľudí.

Kuba zakáže pomenovanie ulíc po Fidelovi

Kubánsky prezident Raúl Castro v sobotu vyhlásil, že jeho vláda zakáže pomenovanie ulíc a iných verejných miest po jeho bratovi Fidelovi. Zosnulý vodca si totiž neželal, aby došlo k vzniku kultu osobnosti.

Raúl Castro rečnil počas smútočného zhromaždenia v meste Santiago de Cuba, kam v sobotu dorazila urna s popolom Fidela Castra.

Kubánsky prezident uviedol, že parlament na najbližšom zasadnutí schváli zákon naplňujúci túžbu jeho brata. Fidel si podľa neho prial, aby sa po jeho smrti jeho „meno a podobizeň nikdy neobjavili v inštitúciách, uliciach, parkoch a na ďalších verejných miestach, aby sa nikdy nevztyčovali busty, sochy a ďalšie formy pocty“.

Na smútočnom zhromaždení v Santiagu de Cuba sa zišli státisíce ľudí. Prítomní boli aj prezidenti Bolívie, Nikaraguy a Venezuely – Evo Morales, Daniel Ortega a Nicolás Maduro, taktiež bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva a brazílska exprezidentka Dilma Rousseffová.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Fidel Castro