Stoltenberg: Niektorí tureckí dôstojníci požiadali NATO o azyl

Niekoľko tureckých armádnych dôstojníkov požiadalo o azyl v iných členských krajinách NATO. Na pondelňajšej tlačovej konferencii to na novinársku otázku potvrdil generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

05.12.2016 13:06
Jens Stoltenberg, Turecko Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg potvrdil, že niektorí tureckí dôstojníci požiadali o azyl v niektorom inom štáte NATO.
debata (34)

Je podľa neho iba na jednotlivých členských štátoch, ako sa rozhodnú tieto žiadosti posúdiť. Turecké úrady reagovali na nevydarený letný pokus o vojenský puč rozsiahlymi čistkami nielen v armáde, ale v celom štátnom aparáte.

Za tvrdý postup si prezident Recep Tayyip Erdogan a vláda vyslúžili ostrú kritiku západných krajín, ktorá, okrem iného, veľmi ochladila vzájomné vzťahy Turecka a Európskej únie.

Podľa Stoltenberga je vecou každého člena NATO, akých ľudí vyšle do aliančných veliteľských štruktúr. „Boli niektoré výmeny tureckých dôstojníkov,“ pripustil. Tureckí predstavitelia dali niekoľkokrát najavo, že krajina bude rešpektovať vládu práva a je dôležité, aby sa tak dialo vo všetkých prípadoch, vrátane armádnych dôstojníkov po pokuse o puč, zdôraznil.

Stoltenberg pripomenul, že nevydarený puč priniesol smrť stovkám ľudí. „Turecko má samozrejme právo stíhať organizátorov. Je ale dôležité, aby sa tak dialo spôsobom, ktorý je v súlade s vládou práva,“ upozornil.

Právny štát je pre NATO z jeho perspektívy jednou zo základných hodnôt. O týchto témach vraj tiež hovoril s tureckými partnermi pri svojej nedávnej návšteve Istanbulu.

„Myslím si, že v tejto záležitosti je významná napríklad práca Rady Európy, ktorá ale nemôže úplne nahradiť náš priamy dialóg,“ podotkol Stoltenberg. Je podľa neho potrebné vziať na vedomie, že Turecko opakovane zdôrazňuje svoje odhodlanie byť spoľahlivým spojencom a rôznym spôsobom prispievať do aliančných misií a operácií.

Generálny tajomník aliancie v pondelok zdôraznil, že Turecko je ako člen NATO kľúčový spojenec. Pripomenul jeho polohu na hraniciach s Irakom a Sýriou a tri milióny sýrskych utečencov na území.

Spomenul tiež strategický význam oblasti Čierneho mora, kde sa,rovnako ako na Balte, stále silnejšie angažuje Ruská federácia. Turecké priame kontakty s Moskvou v pondelok Stoltenberg označil za súčasť celkového aliančného prístupu k Rusku.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Turecko #Jens Stoltenberg