Predseda brazílskeho Senátu je dočasne zbavený funkcie

Predseda brazílskeho Senátu Renan Calheiros, obvinený zo sprenevery verejných prostriedkov, bol v pondelok dočasne zbavený funkcie. Toto opatrenie, vyplývajúce z verdiktu sudcu najvyššieho súdu, má okamžitú platnosť.

06.12.2016 07:09
Brazília, Renan Calheiros Foto: ,
Predseda brazílskeho Senátu je dočasne zbavený funkcie.
debata (7)

Žiadosť o pozastavenie výkonu funkcie 61-ročného predsedu dolnej komory federálneho parlamentu podala opozičná strana REDE a musí ju ešte potvrdiť väčšina sudcov najvyššieho súdu.

Calheiros bol obvinený minulý týždeň z toho, že v roku 2005 spreneveril verejné finančné prostriedky na výživné pre ženu, s ktorou má dieťa. Calheiros toto obvinenie odmietol.

Justícia sa zaujíma o šéfa Senátu, ktorý má blízko k brazílskemu prezidentovi Michelovi Temerovi, aj v rámci vyšetrovania korupčného škandálu týkajúceho sa štátnej ropnej spoločnosti Petrobras.

Tisíce ľudí demonštrovali v nedeľu v Riu de Janeiro a ďalších brazílskych mestách proti rozsiahlej korupcii v krajine. Okrem iného žiadali odstúpenie Calheirosa.

Vyšetrovanie spolustraníka Calheira je ďalšou nepríjemnosťou pre Temera, ktorý od nástupu do funkcie čelí sérii škandálov a musel vymeniť už šesť ministrov. Temer v máji dočasne nahradil vo funkcii prezidentku Dilmu Rousseffovú po tom, čo bola najprv na 180 dní zbavená úradu z dôvodu manipulácie s údajmi štátneho rozpočtu. Hlavou štátu sa stal definitívne v auguste. Calheiros viedol v Senáte proces impeachmentu Rousseffovej.

Už v septembri bol kvôli korupcii zbavený funkcie a v októbri zatknutý predseda dolnej komory parlamentu Eduardo Cunha, ktorý je rovnako ako Temer a Calheiros členom Strany brazílskeho demokratického hnutia (PMDB). Cunha mal prijať miliónové úplatky pri rozhodovaní o zákazkách ropnej spoločnosti Petrobras a uložiť ich vo Švajčiarsku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Senát #Renan Calheiros