Poľský najvyšší súd odmietol vydať Polanského do USA

Poľský najvyšší súd v utorok odmietol žiadosť o vydanie svetovo uznávaného režiséra Romana Polanského do USA, kde mu hrozí trest kvôli sexu s neplnoletým dievčaťom.

06.12.2016 12:13
Roman Polanski, Poľsko Foto: ,
Poľský najvyšší súd odmietol vydať známeho filmového režiséra Romana Polanského do USA.
debata (6)

Sudcovia zamietli odvolanie podané generálnym prokurátorom a potvrdili verdikt súdu nižšej inštancie. Utorňajšie rozhodnutie je konečné a nedá sa proti nemu odvolať, informovala agentúra PAP.

Trojica sudcov najvyššieho súdu svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že vydanie osemdesiatdva­ročného filmára nemá v poľských zákonoch oporu.

USA požiadali Poľsko o vydanie Polanského, ktorý má poľský aj francúzsky pas, na začiatku minulého roka. Krakovský súd však žiadosť vlani v októbri zamietol. Nový minister vnútra Zbigniew Ziobro, ktorý plní aj funkciu hlavného žalobcu, však tento rok na jar podal žiadosť o opravný prostriedok na najvyšší súd.

Polanski, ktorý žije striedavo vo Francúzsku a v Poľsku, mal v roku 1977 v USA styk s neplnoletým dievčaťom, ktorý je v USA považovaný za znásilnenie. Režisér vtedy uzavrel dohodu s prokuratúrou a strávil v cele 42 dní. Potom utiekol do Európy v obave, že súd prípad znova otvorí.

Polanski získal, okrem iných ocenení, v roku 2003 aj cenu americkej Akadémie filmových umení a vied, Oscara, za réžiu drámy o holokauste Pianista. Okrem toho bol na túto cenu v minulosti nominovaný za detektívny film Čínska štvrť a drámu Tess.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #Roman Polanski