Zeman sa zbavil skompromitovaného dôverníka

Jeden z najbližších spolupracovníkov dvoch posledných českých prezidentov odchádza z Pražského hradu. "Jindřich Forejt sa k dnešnému dňu z osobných a zo zdravotných dôvodov vzdal miesta riaditeľa odboru protokolu Kancelárie prezidenta republiky a požiadal o rozviazanie pracovného pomeru dohodou," oznámil v utorok hovorca hlavy štátu Jiří Ovčáček.

06.12.2016 14:32 , aktualizované: 20:00
zeman, forejt, pápež františek, Foto:
Český prezident Miloš Zeman (v strede) vlani na jar pápežovi Františkovi predstavil šéfa hradného protokolu Jindřicha Forejta (vľavo) ako „najdôležitejšieho, hlboko veriaceho človeka a, dúfam, že budúceho veľvyslanca vo Vatikáne“.
debata (24)

„Tejto žiadosti bolo vyhovené. Nič viac nie je potrebné dodávať,“ povedal pre Českú televíziu. Ponechal tak médiám priestor na špekulácie, či ide o dôsledok nedávnych diplomatických prešľapov Hradu, rivality hlavného ceremoniára s ostatnými kľúčovými mužmi prezidenta Miloša Zemana, alebo úniku kompromitujúcej videonahrávky z jeho súkromia.

O odchode Forejta sa šírili dohady už od konca minulého týždňa, keď mu na Pražskom hrade, kde odpracoval štrnásť rokov, zapečatili kanceláriu. Bývalý prezident Václav Klaus ho svojho času označil za "najlepšieho protokolistu, akého za sto rokov táto krajina mala“. A Zeman ho vlani pápežovi Františkovi predstavil ako "najdôležitejšieho, hlboko veriaceho človeka a, dúfam, že budúceho veľvyslanca vo Vatikáne“.

Dôvodov, prečo Zeman prestal držať ochrannú ruku nad svojím chránencom, mohlo byť viac. Bolo verejným tajomstvom, že kancelár Vratislav Mynář a prezidentov ekonomický poradca Martin Nejedlý, muži, ktorí súčasnému prezidentovi pomohli vyhrať voľby, žiarlivo sledovali, ako s nimi o vplyv na hlavu štátu súperí úradník „zdedený“ po Klausovi. Na Forejta jeho rivali zvalili vinu až za tri nedávne lapsusy Hradu.

Keď Zeman nepravdivo obvinil amerického veľvyslanca, že 28. októbra, v deň štátneho sviatku hostiteľskej krajiny, neprišiel na Hrad a zábery kamier ho neskôr usvedčili z nepravdy, prezidentská kancelária to vysvetlila tým, že šéf protokolu hlavu štátu chybne informoval.

Na jeho rováš pripísali aj neskorý príchod Zemanovho sprievodu na pohreb slovenského exprezidenta Michala Kováča, keď pôvodné výhovorky na počasie a chybu letových dispečerov neuspeli. Forejt mal prsty aj v škandále okolo nevyznamenania pamätníka holokaustu Jiřího Bradyho, ktorému predtým telefonicky chystané ocenenie oznámil.

Bodku za kariérou muža, ktorý ako verný tieň sprevádzal prezidenta na väčšine štátnických podujatí, však možno dal až kompromitujúci materiál z jeho súkromia. Portál HlidaciPes.org v pondelok zverejnil informáciu o videu, na ktorom muž, zarážajúco podobný Forejtovi „polonahý s odhaleným prirodzením šnupe bielu látku a oddáva sa masturbácii“.

Video, ktoré sa portál rozhodol nezverejniť a na ukážku z neho poskytol len niekoľko fotografií, malo vzniknúť vo Forejtovom byte. Autor videa sa to snaží dokumentovať tým, že nakrúca aj jeho osobné veci, vrátane služobnej kreditnej karty či pečatného prsteňa.

„Redakcia sa vzhľadom na závažnosť celej situácie – možné podozrenie na bezpečnostné riziko v bezprostrednej blízkosti hlavy štátu – rozhodla video zakúpiť,“ vysvetľuje web HlidaciPes.org, prečo na rozdiel od iných médií ponuku na získanie kompromitujúceho materiálu prijal.

Iné médiá to odmietli, nielen pre neprípustný zásah do súkromia snímanej osoby, ale aj na základe posudku právnikov, že na súde by nebolo možné dokázať, že šnupaná biela látka je skutočne kokaín.

Bývalý šéf rozviedky Karel Randák kontroverzný postup redakcie obhajuje. „Bezpečnostným rizikom je hlavne to, že také veci vôbec robí,“ poznamenal na adresu užívania drog. „Vysokopostavený štátny úradník nemôže mať v takom prípade vôbec bezpečnostnú previerku,“ cituje Randáka HlidaciPes.org.

Bezpečnostnú previerku nemá ani prezidentov kancelár Mynář a Zeman ho napriek nesplneniu tejto služobnej povinnosti stále drží v úrade. Prípad dlhoročného šéfa hradného protokolu však zrejme prekročil medze trpezlivosti hlavy štátu.

Podľa analytičky Marie Bastlovej video Forejta postavilo do roly človeka, ktorý sa stáva bezpečnostným rizikom: "Spravilo z neho niekoho, kto by mohol byť vydierateľný vo svojej funkcii. A to je neprijateľné,“ zdôraznila pre Český rozhlas.

Pôvodný text z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Pražský hrad #Jindřich Forejt