Van der Bellen: Moja výhra je signálom pre celú Európu

Novozvolený rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vyzval spoluobčanov k väčšej tolerancii. Jeho víťazstvo vyslalo signál celej Európe, že politika podporujúca súžitie má nielen zmysel, ale môže viesť k úspechu.

06.12.2016 16:46
Alexander Van der Bellen, Rakúsko Foto: ,
Nový rakúsky prezident Alexander Van der Bellen.
debata (111)

Kandidát strany Zelených to v utorok povedal vo svojom prvom verejnom vystúpení po oficiálnom oznámení úplných výsledkov hlasovania.

„Pokúsme sa spolu menej hádať a viac sa počúvať, začnime spolu hovoriť,“ vyhlásila budúca hlava štátu podľa agentúry APA. Svoju výhru označil Van der Bellen za „červeno-bielo-červený“ signál pre celú Európu, že politika podporujúca spolužitie je nielen zmysluplná, ale prináša aj úspech.

Po spočítaní korešpondenčných hlasov sa potvrdilo, že Rakúšania zvolili za svojho budúceho prezidenta 72-ročného ekonóma Van der Bellena. Podľa údajov APA ho podporilo 2,47 milióna zúčastnených voličov, čo predstavuje zisk 53,79 percenta hlasov.

Pre jeho rivala z pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norberta Hofera hlasovalo 2,12 milióna voličov. V nedeľu sa v Rakúsku uskutočnilo opakované druhé kolo prezidentských volieb. Ústavný súd totiž pôvodné májové druhé kolo, v ktorom takisto zvíťazil Van der Bellen, zrušil pre formálne chyby pri sčítaní hlasov.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Alexander Van der Bellen