Netanjahua zvrhli. Socha prepadla na teste slobody prejavu

Iba niekoľko hodín vydržala na centrálnom telavivskom námestí štvormetrová pozlátená socha premiéra Benjamina Netanjahua. Sochu tam v utorok ráno na vysokom podstavci vztýčil jej autor, izraelský umelec Itaj Zalajt.

07.12.2016 09:02
Netanjahu, socha Foto: ,
Netanjahuova socha po pár hodinách padla.
debata (3)

Svojím dielom, ktoré podľa Netanjahuovej prezývky nazval Kráľ Bibi, vraj chcel otestovať slobodu prejavu v Izraeli. Ministerka kultúry sochu označila za prejav nenávisti voči premiérovi a mesto Tel Aviv nariadilo autorovi, aby svoj výtvor odstránil.

Zalajt patrí k umelcom, ktorí kritizujú úrady za to, že poskytujú štátnu pomoc len tvorcom lojálnym vláde. Na soche pracoval tri mesiace.

Ministerka kultúry Miri Regevová tento rok zaviedla nové pravidlá financovania. Okrem iného ohlásila, že jej úrad zastaví pomoc divadelným a tanečným skupinám, ktoré nevystupujú v židovských osadách na palestínskom Západnom brehu Jordánu. Rozhodnutie neúčinkovať v osadách je pre mnoho súborov politickým aktom a vyjadrením nesúhlasu s osadníckou politikou vlády. Socha prilákala na Rabinovo námestie veľa zvedavcov a novinárov, ktorí si dielo fotografovali a debatovali o ňom. Viacerí sa dohadovali, či to má byť výraz výsmechu, alebo pocty premiérovi, ktorý zastáva funkciu štvrtýkrát.

„Jednoducho som spracoval realitu a umiestnil ju na miesto, ktoré si zaslúži,“ povedal Zalajt. Jedna z okoloidúcich sochu označila za „strašnú“ a povedala, že podľa nej autor chcel Netanjahua zobraziť ako diktátora.

Telavivská radnica Zalajtovi nariadila, aby sochu vztýčenú bez povolenia najneskôr do jednej hodiny popoludní odstránil. Tesne pred vypršaním termínu okoloidúci sochu strhli na zem. Niektoré izraelské médiá to ironicky komentovali slovami, že občania si nedali ujsť príležitosť Netanjahua zvrhnúť. Zalajt si potom svoje dielo odviezol a protest tým ukončil.

Bývalá členka mestskej rady Jael Dajanová sochu označila za vztýčený ukazovák, ktorý poukazuje na to, že tak ako Netanjahu rozhoduje o osude židovskej osady Amona, rovnako vládne aj druhému najľudnatejšiemu mestu Izraela. „Ukazuje Izraelčanom, že Netanjahu je kráľom Tel Avivu,“ povedala.

Jednému ľavicovo orientovanému pozorovateľovi pri pohľade na sochu vyvstal biblický príbeh o zlatom teľati. Stúpenec pravice, ktorý sa predstavil ako Avi, zase sochu vnímal ako primerané dielo, zodpovedajúce postaveniu Netanjahua. „Je to pekné, Netanjahu si to zaslúži, ľudí ho volia znova a znova,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba