Malta zakázala terapiu na zmenu orientácie homosexuálov

Malta sa v stredu stala prvou európskou krajinou, ktorá zaviedla zákaz "terapie" zameranej na zmenu sexuálnej orientácie homosexuálnych osôb. Tamojší parlament totiž v stredu jednomyseľne schválil návrh zákona zakazujúceho snahy o "vyliečenie" sexuálnej orientácie homosexuálov.

07.12.2016 17:30
debata (22)

Na základe novej legislatívy bude každý, koho súd usvedčí z pokusu o „zmenu, potlačenie alebo elimináciu sexuálnej orientácie, rodovej identity či rodového prejavu“, čeliť pokute do 10 000 eur alebo odňatiu slobody na jeden rok, informoval britský denník The Guardian.

Tento stredomorský ostrovný štát od roku 2013, keď sa k moci dostala socialistická vláda, pristúpil k viacerým progresívnym sociálnym reformám. Záujmová skupina ILGA-Europe označila Maltu dvakrát za európsku krajinu, ktorá najviac rešpektuje práva komunity LGBT.

Maltskí psychológovia, psychiatri, terapeuti a poradcovia toto opatrenie privítali s tým, že inkriminovaná prax bola „nehumánna“. V spoločnom stanovisku uviedli, že sú „hrdí na svoju účasť pri príprave daného návrhu zákona“.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #Malta #LGBTI+