V USA sa ministrom pre vnútornú bezpečnosť stane generál John Kelly

Novozvolený americký prezident Donald Trump si vybral generála vo výslužbe Johna Kellyho za nového ministra pre vnútornú bezpečnosť USA. Uviedla to v stredu spravodajská stanica CBS News s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje. Dodala, že Trumpov prípravný tím by mal rozhodnutie oficiálne oznámiť v najbližších dňoch.

07.12.2016 20:38
John Kelly, USA Foto: ,
Generál John Kelly sa pravdepodobne stane novým americkým ministrom pre vnútornú bezpečnosť.
debata (5)

Kelly tak bude v poradí už tretím generálom, ktorého si Trump vybral do svojho vládneho kabinetu alebo tímu najbližších poradcov. Trumpovým kandidátom na pozíciu ministra vnútra je totiž generál James Mattis a poradcom pre otázky národnej bezpečnosti by sa zase mal stať generál vo výslužbe Michael Flynn.

John Kelly rovnako ako Mattis v minulosti pôsobil v námornej pechote USA. Až do začiatku tohto roka bol veliteľom Južného veliteľstva ozbrojených síl Spojených štátov (USSOUTHCOM), pričom z tejto pozície dohliadal na vojenské operácie USA v Južnej a Strednej Amerike. Ešte pred touto pozíciou velil americkým silám v Iraku, kde zároveň strávil asi rok. Neskôr bol tiež poradcom dvoch amerických ministrov obrany – Roberta Gatesa a následne Leona Panettu.

Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť USA, ktoré bolo založené po teroristických útokoch z 11. septembra 2001, momentálne zamestnáva takmer 250.000 ľudí. Trump sa už počas svojej predvolebnej kampane zaviazal k posilneniu bezpečnosti na amerických hraniciach, a tak je pravdepodobné, že práve to sa stane aj Kellyho úlohou.

Kelly, ktorý slúžil v americkom námorníctve takmer 46 rokov, Trumpa na rozdiel od generála Flynna v predvolebnej kampani nepodporil. Naopak naznačil, že by bol ochotný pracovať, ako pre republikánsku, tak aj pre demokratickú administratívu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #John Kelly