Taliansky premiér Renzi oficiálne odstúpil, hľadá sa jeho nástupca

Taliansky premiér Matteo Renzi v stredu večer podal demisiu potom, čo taliansky Senát nasledoval Poslaneckú snemovňu a schválil rozpočet na budúci rok.

07.12.2016 21:11
Matteo Renzi, Taliansko Foto: ,
Matteo Renzi oficiálne skončil ako taliansky premiér.
debata (7)

Prezident Sergio Mattarello pri večernej schôdzke v Kvirinálskom paláci v Ríme, ktorý je prezidentským sídlom, požiadal Renziho o zotrvanie v úrade do výberu nového predsedu vlády. Mattarello začne vo štvrtok večer konzultácie s parlamentnými stranami ohľadom Renziho nástupcu.

Vzhľadom k prevahe vládnej Demokratickej strany v parlamente sa predpokladá, že opraty vlády prevezme po Renzim minister hospodárstva a financií Pier Carl Padoan, predseda Senátu Pietro Grasso alebo minister dopravy Graziano Delrio.

Zo strany opozície sa očakáva tlak na urýchlené usporiadanie predčasných parlamentných volieb. Po Renziho neúspechu v referende si najmä populistické Hnutie piatich hviezd robí nádeje na víťazstvo. Sebavedome tiež v stredu podalo návrh na zmenu volebného zákona tak, aby pravidlo umožňujúce víťazovi mať nadpolovičné množstvo poslaneckých mandátov v snemovni, keď dosiahne aspoň 37 percent volebných hlasov, bolo rozšírené zo snemovne aj na Senát.

Prezident Mattarello sa domnieva, že voľby by sa mali konať až v okamihu, keď bude jednotný volebný zákon pre obe komory parlamentu.

Pre konanie volieb je ale tiež dôležité rozhodnutie ústavného súdu o sťažnosti, podľa ktorej súčasný volebný zákon (s bonusom v Poslaneckej snemovni pre víťaza volieb) porušuje ústavu. Súd by mal o tejto záležitosti rokovať 24. januára.

Pred návštevou prezidentského paláca sa Renzi stretol s vedením svojej Demokratickej strany, pred ktorým znovu prijal plnú zodpovednosť za výsledky referenda, v ktorom v nedeľu neprešla jeho reforma parlamentu. Nedal ale najavo, že zvažuje odstúpenie z vedenia strany. Naopak, podľa všetkého sa chystá na skorú predvolebnú kampaň. Vyhliadky demokratov pritom podľa prieskumov vôbec nie sú beznádejné.

Renzi povedal, že vo štvrtok, ktorý je v Taliansku štátnym sviatkom, strávi oslavou 86. narodenín svojej babičky. „Musíme poďakovať seniorom,“ upozornil s poukazom na to, že väčšina dôchodcov podporila jeho reformné snahy. „A dúfam, že vo štvrtok budem mať viac šťastia v boji s Playstation svojich synov, než som ho mal tu,“ dodal Renzi.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Matteo Renzi