Zomrel slávny americký astronaut John Glenn

Vo februári 1962 prenikol John Glenn ako prvý Američan na obežnú dráhu Zeme a pomohol tak napraviť reputáciu amerického vesmírneho programu po víťazstve Sovietskeho zväzu v pomyselnom súboji o prvého človeka v kozme, ktorým sa stal v roku 1961 Jurij Gagarin. V októbri 1998 sa zase vo svojich 77 rokoch stal najstarším človekom, ktorý kedy zavítal do vesmíru. Tento americký astronaut, ktorého život sa vo veku 95 rokov uzavrel, po úspešnej vojenskej a vesmírnej kariére tiež 24 rokov zasadal v americkom Senáte.

08.12.2016 09:53 , aktualizované: 22:10
debata (24)
Vo veku 95 rokov zomrel bývalý americký... Foto: Reuters, Lucas Jackson
john glenn Vo veku 95 rokov zomrel bývalý americký astronaut John Glenn.

„John Glenn je a vždy bude hrdinom v rodnom Ohiu. Jeho odchod je dôvodom na smútok nás všetkých,“ uviedol guvernér amerického štátu Ohio John Kasich.

Glenn zomrel v nemocnici v meste Columbus v americkom štáte Ohio v kruhu najbližšej rodiny. Hospitalizovali ho pred vyše týždňom, ale túto informáciu zverejnili až v stredu. Nemocnica sa špecializuje na rakovinu. Senátorove zdravotné problémy však hovorca nemocnice nespresnil. Podľa tamojších médií sa zdravotný stav niekdajšieho stíhacieho pilota zhoršoval od operácie srdca a následnej mozgovej mŕtvice v roku 2014.

Prvý Američan na obežnej dráhe Zeme

Pre lietanie sa rodák z mesta Cambridge v Ohiu nadchol už v detstve. Počas druhej svetovej vojny študoval matematiku, ale po napadnutí Pearl Harboru Japoncami zo štúdií odišiel k námornému letectvu. Vyznamenal sa ako bojový pilot v Pacifiku. Počas vojny sa stihol aj oženiť a v 50. rokoch sa zúčastnil operácií počas kórejskej vojny. Na predných stránkach novín sa objavil už v roku 1957, keď za tri hodiny a 23 minút s tryskovým nadzvukovým lietadlom prekonal trasu z Los Angeles do New Yorku.

V roku 1959 ho pridelili do projektu Mercury, ktorého cieľom bolo vyniesť človeka na obežnú dráhu Zeme a bezpečne ho vrátiť späť.

Necelý mesiac po lete Gagarina sa v kozme ocitol Glennov kolega Alan Shepard, letel však iba po balistickej dráhe. Ako ďalšieho v poradí vybrali práve Glenna, vtedy štyridsaťročného, najstaršieho z prvých siedmich kandidátov amerického kozmického programu.

John Glenn na historickej snímke z 20. februára... Foto: Reuters, NASA
john glenn John Glenn na historickej snímke z 20. februára 1962.

V malej kabíne kozmickej lode Friendship 7 odštartoval podplukovník Glenn do vesmíru 20. februára 1962. Za štyri hodiny a 56 minút uskutočnil tri oblety planéty. Počas letu musel prejsť na ručné ovládanie a navyše zavládli obavy z oddelenia ochranného tepelného štítu lode. Glenn nakoniec bezpečne pristál v Atlantiku pri Bahamských ostrovoch a stal sa z neho národný hrdina. „Bolo mi jasné, že sa niečo trhá na okraji kabíny. Horiace kúsky sa trhali a svišťali okolo okienka … Keď sa to tak vezme, mohol to byť veľmi škaredý deň,“ zhrnul lakonicky svoj historický let.

Glenn ako politik

Z aktívnej služby v námorníctve a z programu vesmírnych letov odišiel Glenn okolo roku 1965 do hospodárskej sféry, kde pôsobil vo vedení firmy Royal Crown Cola. Popri manažérskej kariére si postupne začal budovať aj politickú. Do Senátu kandidoval po prvý raz v roku 1970, neuspel však už v primárnych voľbách. Ako senátor za rodný štát Ohio vstúpil do Washingtonu až o štyri roky neskôr. Zaoberal sa energetickou, vojenskou a zahraničnou politikou.

V roku 1976 sa tento priateľ rodiny Kennedyovcov pokúšal aj stáť po boku Jimmyho Cartera ako kandidát na funkciu viceprezidenta. A v roku 1984 zase stroskotal v snahe stať sa kandidátom demokratov na prezidentský úrad. Senátorom bol až do roku 1999.

O návrate do vesmíru vraj uvažoval takmer 30 rokov. Žiadosti o ďalšie expedície mu vedenie NASA zamietala údajne aj z obavy, že by prípadný neúspech, ktorý by mohol skončiť Glennovom smrťou, mohol ochromiť americký kozmický vývoj.

Najstarší človek vo vesmíre

V júni 1997 začal Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) skúmať vplyv stavu beztiaže na starých ľudí a Glenn sa ponúkol na tento projekt. Jeho následná deväťdňová misia v raketopláne Discovery na prelome októbra a novembra 1998 vyvolala nadšené aj nesúhlasné reakcie.

Astronaut John Glenn na snímke z 29. októbra 1998. Foto: Reuters, STR New
john glenn Astronaut John Glenn na snímke z 29. októbra 1998.

Glenn sa stal vo svojich 77 rokoch najstarším človekom vo vesmíre a unikátny bol tiež fakt, že NASA ho z lekárskeho hľadiska sledovala vyše 40 rokov, od doby, keď vstúpil medzi astronautov. Na palube raketoplánu sa vtedy do vesmíru vydal aj plagát (vo forme mikrofišu) sa stovkou podpisov študentov jedného pražského gymnázia.

Neskôr sa Glenn, otec dvoch detí, zviditeľnil v súvislosti s ukončením projektu raketoplánov, keď hlasno volal po tom, aby raketoplány lietali do doby, než za ne budú mať Spojené štáty zodpovedajúcu náhradu. Raketoplány prestali lietať v júli 2011, ani po piatich rokoch však náhradu nemajú.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #kozmonaut #John Glenn