Steinmeier: Základy OBSE sa drobia, niektorým štátom to je jedno

Princípy Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nie sú pevné a niektoré členské štáty sú ľahostajné k ich porušovaniu, vyhlásil nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.

08.12.2016 15:46
Frank-Walter Steinmeier Foto: ,
Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera sa OBSE postupne drolí.
debata (28)

Povedal to pri začatí dvojdňového zasadnutia asi 50 ministrov zahraničia krajín OBSE v Hamburgu, ktoré sa má zaoberať hlavne konfliktami na Ukrajine a v Sýrii.

„Pred viac ako 40 rokmi sme sa v záverečnom akte z Helsínk prihlásili k spoločným princípom a záväzkom. Princípom a záväzkom, ktoré tvoria základ našej spolupráce. Ale tento základ nie je samozrejmý, drobí sa,“ povedal šéf nemeckej diplomacie.

„V našich radoch sa šíri relativizmus, pripravenosť k širokému výkladu našich princípov a pri niektorých aj ľahostajnosť, keď príde na to postaviť sa za naše spoločné štandardy a brániť ich,“ konštatoval tiež Steinmeier, pre ktorého ide o posledné takéto stretnutie vo funkcii. Vo februári budúceho roka by sa mal stať nemeckým prezidentom.

Že jeho posledná podobná schôdzka pravdepodobne žiadny diplomatický prielom neprinesie, ukázal hneď v úvode stretnutia spor o situácii na východnej Ukrajine, kde sa stále nedarí v praxi presadiť Minské dohody.

Ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin z nedodržiavania dohody obvinil Rusko, šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov to ale odmietol a vyzval Západ, aby ukončil „bojachtivú“ rétoriku. Dojem, že Rusko predstavuje ohrozenie, označil za mýtus.

Americký minister zahraničia John Kerry zopakoval, že ruské obsadenie Krymu je v rozpore s medzinárodným právom. Ukrajinu opäť vyzval, aby dôslednejšie bojovala proti korupcii. Varoval tak pred nebezpečenstvom autoritárskeho populizmu.

Stretnutie sprevádzajú v Hamburgu prísne bezpečnostné opatrenia. Na bezpečnosť mesta aj približne 1 300 diplomatov a stoviek novinárov dbá viac ako 10 000 policajtov. Nasadené sú aj vrtuľníky a špeciálne jednotky.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vznikla v roku 1995 z Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe (tiež Helsinská konferencia) a je najväčšou medzinárodnou organizáciou zameranou na otázky bezpečnosti. Jej členmi je 57 štátov z Európy, Ázie a Severnej Ameriky.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Frank-Walter Steinmeier