Šéf britskej MI6: Súčasná hrozba terorizmu nemá obdobu

Británia čelí hrozbe terorizmu takej veľkej, ako nikdy predtým, vyhlásil šéf britskej tajnej služby MI6 Alex Younger. Británii aj jej spojencom budú podľa neho hroziť útoky od radikálov z Islamského štátu (IS), pokiaľ sa neskončí občianska vojna v Sýrii, napísala agentúra Reuters.

08.12.2016 18:55
debata (45)

Younger pri svojom prvom väčšom prejave od svojho zvolenia v roku 2014 poukázal aj na to, že tajná služba za posledné tri roky prekazila 12 plánovaných teroristických útokov a vykonáva stovky vyšetrovaní.

Šéf MI6 označil IS za „vražedne účinné“ hnutie, ktoré plánuje útoky aj napriek tomu, že je terčom vojenských útokov vo svojej bašte na Blízkom východe. Organizácia podľa neho chystá také spôsoby útokov na Britániu a jej spojencov, pri ktorých ani nebude musieť opustiť Sýriu. „Pred hrozbami, ktoré vychádzajú z tejto krajiny (Sýria), nebudeme v bezpečí, kým tam neskončí občianska vojna,“ uviedol.

Alex Younger sa vyjadril aj k budúcej spolupráci tajnej služby so Spojenými štátmi a Európskou úniou v súvislosti s brexitom a víťazstvom Donalda Trumpa v prezidentských voľbách. „Budem sa usilovať o pokračovanie spolupráce a tiež ju budem očakávať,“ povedal Younger. „Som presvedčený, že MI6 zostáva pripraveným a efektívnym partnerom. Tieto partnerstvá zachraňujú životy vo všetkých našich krajinách,“ dodal.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #IS #MI6 #Alex Younger