Zemetrasenie na Šalamúnových ostrovoch sa obišlo bez obetí

Šalamúnove ostrovy v Tichomorí zasiahlo zemetrasenie so silou 7,7 stupňa. Informovala o tom americká geologická služba USGS. Otrasy spôsobili výpadky prúdu na Šalamúnových ostrovoch, nie sú však správy o väčších škodách či zranených ani obetiach.

08.12.2016 19:35 , aktualizované: 21:45
debata (1)

Na Šalamúnových ostrovoch, ale aj Havaji či Vanuatu, Nauru, Novej Kaledónii, Papue-Novej Guinei a Tuvalu vydali varovanie pred cunami, ktoré však následne odvolali.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v mori asi 30 kilometrov západne od ostrova San Cristobal. Otrasy podľa USGS vychádzali z hĺbky 48,7 kilometra.

Podľa riaditeľa krízového centra pre prírodné katastrofy na Šalamúnových ostrovoch Loti Yatesa zemetrasenie spôsobilo zrútenie niekoľkých budov v dedine Makira, ktorá leží na ostrove San Cristobal, najbližšie epicentru.

„Dediny, ktoré sme kontaktovali, sa včas evakuovali,“ povedal Yates agentúre Reuters. Dodal, že nemá informácie o žiadnych obetiach.

Šalamúnove ostrovy, ktoré sa rozkladajú severovýchodne od Austrálie, tvorí viac ako 200 obývaných ostrovov s celkovým počtom obyvateľov okolo 552-tisíc osôb. Leží na takzvanom tichomorskom ohnivom kruhu, kde sa stýkajú kontinentálne dosky a ich pohyb spôsobuje časté zemetrasenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #cunami #Šalamúnove ostrovy