Na návrat migrantov do vlasti Nemecko uvoľní 150 miliónov eur

Sumu 150 miliónov eur uvoľní nemecká vláda v najbližších troch rokoch na stimuly neúspešným žiadateľom o azyl. Peniazmi ich chce motivovať, aby sa sami dobrovoľne vrátili do vlasti. Pre denník Augsburger Allgemeine to v piatok povedal minister pre rozvojovú pomoc Gerd Müller. Podľa neho je systém stimulov lacnejší, ako platiť dlhé azylové konanie.

09.12.2016 11:03
debata (46)

O peniaze z fondu budú môcť požiadať nielen žiadatelia o azyl, ktorých riadenie už skončilo zamietnutím žiadosti, ale aj tí migranti, ktorí sa rozhodli vrátiť do vlasti bez toho, aby vyčkali na konečné rozhodnutia nemeckých úradov.

„Počas nasledujúcich troch rokov uvoľníme každoročne 50 miliónov eur na návratové programy,“ povedal Müller pre Augsburger Allgemeine. Podľa ministra majú o dobrovoľný návrat do vlasti záujem predovšetkým ľudia z Iraku, Afganistanu a balkánskych krajín. Programu s názvom „Perspektíva vlasť“ by mohlo využiť niekoľko stoviek tisíc ľudí, uviedol Müller.

Podľa neho sa mnoho migrantov z Nemecka neodvažuje vrátiť späť domov tiež preto, že majú strach, že budú musieť zase začínať od nuly. Vládny fond by im teda poskytol prostriedky do ich začiatkov.

„Utečenci sa tak domov nevrátia ako tí, čo zlyhali,“ uviedol. V súčte je navyše tento program pre Nemecko finančne menej nákladný ako vedenie zdĺhavých azylových konaní s možnosťou odvolať sa, vysvetlil Müller.

Do Nemecka len v minulom roku prišlo 890 000 utečencov. Tento rok by ich podľa Spolkového úradu pre migráciu a utečencov malo byť menej ako 300 000.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #migranti #migračná kríza