Aj Izrael má v Sýrii záujmy

Stredajší letecký útok dvoch izraelských lietadiel na vojenskú základňu Meza 4. sýrskej divízie na juhozápade Damasku vyvolal mnohé otázky a hlavne špekulácie.

10.12.2016 10:01
sýria, prezident, baššár al-asad, asad, bašár... Foto: ,
Sýrsky prezident Bašár Asad považuje Izrael za jediného nepriateľa svojej krajiny, a to napriek tomu, že Tel Aviv sa všemožne usiluje zasahovať do sýrskeho vojenského konfliktu ,,len v prípade dodávok zbraní hnutiu Hizballáh", ktoré považuje za teroristické.
debata (128)

Napríklad, prečo „mlčali“ ruské raketové komplexy S 400, ktoré strážia sýrske nebo, alebo čo sleduje Izrael útokom na sklonku predpokladaného vyriešenia vojnového konfliktu v Sýrii.

„Izrael bombardoval Sýriu, ale neporušil dohodu s Ruskom. Lietadlá vypálili rakety, keď boli vo vzdušnom priestore Libanonu a nenarušili sýrsku hranicu,“ pokúsil sa dať odpoveď na prvú z otázok Jakov Kedmi, dlhoročný príslušník izraelskej spravodajskej služby a ruský emigrant, v rozhovore pre televíziu ITON TV. S tým, že rakety mierili a zasiahli sklady zbraní hnutia Hizballáh, ktoré je na izraelskom zozname teroristických organizácií a ktoré pritom podporuje prezidenta Asada. Aj libanonská televízia Al Madžadín potvrdila, že Izraelčania vypálili rakety ešte nad libanonským územím s tým, že dopadli na cieľ v ranných hodinách ešte za tmy. Bol to už druhý útok za posledné dni. Počas predchádzajúceho, 30. novembra, zaútočili Izraelčania raketami na mestečko As Sabura západne od Damasku.

„Uskutočnili sme desiatky úderov proti cieľom na sýrskom území. Robíme tak iba v prípade nutnosti, keď musíme neodkladne reagovať na pokusy dodávať Hizballáhu zbrane, ktoré by mohli znamenať prelom v hre,“ vyhlásil nedávno izraelský premiér Benjamin Netanjahu pred vojakmi na Izraelom okupovaných sýrskych Golanských výšinách. Aj deň po útoku izraelský minister obrany Avigdor Lieberman v zahraničnom a brannom výbore parlamentu (Knessetu) tvrdil, že „nedopustí dodávky chemických, ale ani iných moderných zbraní zo Sýrie do Libanonu adresovaných Hizballáhu“.

Formálne však robí Tel Aviv všetko preto, aby zostal neutrálny v sýrskom konflikte. Je to napokon jedna z podmienok Ruska, ktoré pomáha Sýrii v boji proti islamským teroristom, s ktorými majú dnes „nadštandardné“ vzťahy aj príslušníci tzv. umiernenej sýrskej opozície. „Nie je vylúčené, že medzi Tel Avivom a Moskvou existuje nejaká tichá dohoda. Napríklad, že Izrael nebude kritizovať Rusko za vojenskú operáciu v Sýrii, ako aj existenciu jeho vojenských základní v Sýrii,“ špekuluje politológ Konstantin Dušenov. Zároveň tvrdí, že vraj Tel Aviv priviera oči na občasným porušením svojho vzdušného priestoru ruskými strojmi. „Na oplátku zase Moskva toleruje izraelské letecké zásahy v Sýrii, ak nevybočujú z pôvodného zámeru – likvidovania prepravy zbraní Hizballáhu,“ tvrdí politológ s tým, že Damasku tak zostáva iba nahlas protestovať a nič viac. V tomto tóne vyznel aj piatkový rozhovor sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý na adresu izraelsko-sýrskych vzťahov pre noviny Al Vatan konštatoval: „Izrael je jediným nepriateľom Sýrie.“ Podľa neho jedným z dôvodov je hlavne pokračujúca okupácia strategických Golanských výšin (od roku 1967 – pozn. red.). „Kým sa to nezmení, nezmení sa ani náš postoj k Izraelu,“ dodal sýrsky líder.

Oveľa zdržanlivejšie na najnovší izraelský útok v Sýrii reaguje Rusko. Mária Zacharovová, hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia, sa napríklad vyhla odpovedi na otázku, čo si myslí o izraelskom útoku. „Nemôžem to komentovať. Môžu tak urobiť vojenskí špecialisti, odborníci,“ zaznelo na pravidelnom stretnutí s novinármi.

Zato niektoré arabské média boli „konkrétnejšie“, keď citovali izraelských komentátorov, ktorých považujú za veľmi blízkych vládnym zdrojom. Napríklad kuvajtské noviny Al Kabas citovali komentátora 10. izraelského televízneho programu ITV Zviho Yehezkieliho, podľa ktorého „Rusko požiadalo Hizballáh a Irán, aby nereagovali na izraelské letecké údery v Sýrii“. „Obaja sa obávajú nahnevať Rusov, ktorí hrajú hlavnú úlohu v záchrane vlády Bašára Asada, a tak plnia žiadosti Moskvy,“ špekuluje izraelský televízny komentátor. Podľa jeho kolegu Avi Issacharova sa Tel Aviv obáva toho, že pod vplyvom povzbudzujúcich víťazstiev v boji proti tzv. Islamskému štátu v severosýrskom Aleppe, ako aj inde v Sýrii, povolí prezident Asad obnovenie podnikov vyrábajúcich rakety schopných a už využívaných pri ostreľovaní izraelského územia vrátane zo strany príslušníkov Hizballáhu.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria