Navaľnyj oznámil kandidatúru na ruského prezidenta

Ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj na svojej internetovej stránke oznámil, že sa rozhodol kandidovať na ruského prezidenta v roku 2018. Súčasne vyzval verejnosť na podporu svojej kandidatúry, aby holk voľbám v roku 2018 pripustili. V opačnom prípade vyzval voľby bojkotovať.

13.12.2016 12:47
debata (65)

Rusko podľa opozičného politika naposledy zažilo voľby v podobe otvorenej politickej súťaže pred viac ako dvoma desaťročiami. Odvtedy ich kontroluje Kremeľ, ktorý vyberá aj súpera pre Vladimira Putina. Ale voľby bez výberu nie sú voľbami, rovnako ako voľby s „nemenným vládcom a súborom štatistov“.

„Potrebujeme poctivý dialóg o ceste ďalšieho rozvoja, a nie ďalšiu falošnú televíznu šou. Som pripravený dokázať v spore s kýmkoľvek, že môj program je lepší ako súčasný kurz. Podporte moju kandidatúru, ak súhlasíte, že Rusko potrebuje skutočné voľby,“ zdôraznil.

„Idem do volieb s programom, ako urobiť Rusko spravodlivým a moderným. Ako skrotiť korupciu. Ako premeniť bohatstvo Ruska tak, aby ho bol dostatok v každej rodine,“ uviedol Navaľnyj vo svojom vyhlásení. „My, občania Ruska, požadujeme ozajstné prezidentské voľby. Voľby, ktoré nebudú ozajstné, budeme bojkotovať,“ zdôraznil.

Minulý mesiac ruský najvyšší súd anuloval podmienečné odsúdenie opozičného politika za údajnú spreneveru. Odsúdenie bránilo Navaľnému kandidovať. Medzičasom sa na nižšom súde v Kirove začal v rovnakej veci nový proces. Favoritom budúcich volieb sa zdá byť Putin, aj keď ešte neoznámil, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie. Putinova popularita podľa prieskumov dosahuje 86 percent.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj