Merkelová a Hollande sú za predĺženie sankcií voči Rusku

Pre predĺženie sankcií voči Rusku kvôli konfliktu na Ukrajine sa v utorok v Berlíne vyslovili nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Françoise Hollande.

13.12.2016 13:30
Angela Merkelová, Francois Hollande Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande.
debata (115)

Požadujú tiež okamžitú humanitárnu pomoc ľuďom v sýrskom Aleppe. Tamojšiu situáciu považujú za katastrofálnu a neprijateľnú.

„Bude nutné ešte raz predĺžiť sankcie voči Rusku, aj keď by sme si priali, aby sme boli ďalej,“ povedala s odkazom na minský proces šéfka nemeckej vlády. „Keď sa (minské dohody) nepresadia, budeme pokračovať v sankciách, aj keď to nie je postup, ktorý sa môže uplatňovať večne,“ uviedol pred spoločnou schôdzkou Hollande.

Pokiaľ ide o situáciu v sýrskom Aleppe, vyzvali obaja politici k ochrane civilistov, zabezpečenie zdravotnej starostlivosti a otvorenie humanitárnych koridorov. „Situácia je katastrofálna, láme všetkým srdca,“ poznamenala Merkelová, podľa ktorej je potrebné tlačiť na sýrsku vládu, Rusko a Irán, aby sa situácia zlepšila.

Hollande sa posťažoval, že je to práve Rusko, ktoré blokuje snahy diplomatov v Bezpečnostnej rade OSN. „Humanitárna situácia je neprijateľná, v Halab je 120.000 rukojem­níkov, a inak sa to ani nedá povedať, ktorí sú bombardovaní,“ povedal francúzsky prezident.

Obaja politici, ktorí vraj pre obkľúčené Sýrčanov urobia, čo je v ich silách, spolu budú debatovať aj o brexite alebo summite EÚ, ktorý sa uskutoční vo štvrtok v Bruseli.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Francois Hollande