Francúzski poslanci schválili predĺženie výnimočného stavu

Poslanci Národného zhromaždenia, dolnej komory francúzskeho parlamentu, schválili ďalšie predĺženie výnimočného stavu až do 15. júla 2017. Ten v krajine vyhlásili po vlaňajších novembrových teroristických útokoch. Toto opatrenie musí ešte schváliť aj horná komora parlamentu, ktorá sa ním bude zaoberať vo štvrtok.

14.12.2016 09:38
debata (4)

Za predĺženie výnimočného stavu, ktoré vláda zdôvodnila pretrvávajúcim zvýšeným rizikom útokov džihádistov, bolo 288 poslancov, proti hlasovalo 32 zákonodarcov Ľavicového frontu (FG), Republikánov (LR) a zelení.

Ide o piate predĺženie od útokov z 13. novembra 2015, ku ktorým došlo v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis a vyžiadali si 130 mŕtvych. Výnimočný stav, najdlhšie trvajúci od tzv. Alžírskej vojny (1954–62), tak bude platiť aj počas dvojkolových prezidentských volieb, ktoré sa budú konať v apríli a v máji, ako aj počas júnových parlamentných volieb.

Polícii poskytuje rozšírené právomoci, napríklad môže robiť domové prehliadky alebo zatýkať podozrivé osoby bez súdneho príkazu. Ľudskoprávne organizácie to však kritizujú a spochybňujú účinnosť tohto opatrenia.

V súčasnosti je v domácom väzení 90 ľudí. Celkovo sa uskutočnilo 4 200 domových prehliadok, po ktorých nasledovalo 19 konaní za členstvo v teroristickej organizácii.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #výnimočný stav