Amsterdamské múzeum vráti zlatú zbierku z Krymu Ukrajine, rozhodol súd

Zbierku zlatých predmetov z Krymu, ktorú malo zapožičané archeologické múzeum v Amsterdame v čase, keď polostrov predvlani zabralo Rusko, musí vrátiť Ukrajine. Rozhodol o tom dnes holandský súd. Exponáty sa podľa súdu teda nevrátia do krymských múzeí, odkiaľ pôvodne pochádzali.

14.12.2016 13:48
zlatá zbierka Krymu Foto:
Zbierka obsahuje zlaté šperky, helmice, zbrane či nádoby.
debata (35)

Múzeum Allarda Piersona v holandskej metropole si na výstavu nazvanú Krym: Zlato a tajomstvo Čierneho mora požičalo historické artefakty staré až niekoľko tisícročí zo štyroch múzeí na Kryme. Príslušné zmluvy podpísali Holanďania s Ukrajinou. Po invázii a politickom prevrate v roku 2014 však už múzeá na ukrajinskom polostrove kontroluje Rusko. O zbierku, ktorá obsahuje zlaté šperky, helmice, zbrane či nádoby, sa odvtedy Ukrajina a krymské múzeá sporili. Kyjev pritom argumentoval tým, že ide o štátny majetok.

Holandský súd dnes rozhodol, že na základe pravidiel Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) musia byť historické cennosti vrátené ako kultúrne dedičstvo suverénnemu štátu, čo Krym nie je.

Ukrajinský súd po návrate zbierky na ukrajinskú pôdu rozhodne, či má na vlastníctvo predmetov nárok ukrajinské národné múzeum, alebo krymské múzeá. Podľa agentúry AP zatiaľ zlaté artefakty zostanú v Holandsku pre prípad odvolania proti rozsudku.

Krymský polostrov Rusko anektovalo v marci 2014 po tom, čo sa miestni obyvatelia v referende rozhodli pre pripojenie oblasti k Rusku. Medzinárodné spoločenstvo považuje referendum za nezákonné a pripojenie Krymu k Rusku neuznáva.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym #anexia Krymu