Z východu sýrskeho Aleppa odišiel konvoj s prvými evakuovanými

Z východného Aleppa vyšli sanitky a autobusy s prvými evakuovanými osobami. Rusko sľúbilo zástupcom OSN, že evakuácia bude pokojná a rýchla. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že prvý konvoj s povstalcami už odišiel a že prezident Vladimír Putin nariadil ruským vojakom vyviezť povstalcov do Idlibu. Ruská armáda na evakuáciu dohliada.

15.12.2016 08:11 , aktualizované: 18:52
sýria, aleppo Foto: ,
Autobusy a sanitky čakajú na evakuáciu ľudí z východného Aleppa.
debata (146)

Podľa záberov sýrskej štátnej televízie bolo v konvoji najmenej 17 autobusov a desať sanitiek, pred ktorými išlo päť automobilov označených vlajkami Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK).

Poradca OSN pre humanitárne záležitosti Jan Egeland povedal, že Rusko sľúbilo, že evakuácia bude rýchla a pokojná. „Rusi dnes povedali k evakuácii detaily a sľúbili, že na ňu dohliadnu, že bude rýchla a bez byrokratických prieťahov a že sa evakuovaným nebude ubližovať,“ povedal Egeland.

Evakuácia je súčasťou dohody o prímerí, ktorú pomohli sprostredkovať Rusko a Turecko a tiež Irán, ktorý je spoločne s Moskvou spojencom Damasku.

Pomôžte Aleppu

Obetiam bojov o Aleppo môžete pomôcť zaslaním SMS na 836 alebo príspevkom online na www.magna.sk Sýrske mesto Aleppo prežíva najhoršiu krízu od začiatku vojnového konfliktu. Desaťtisíce ľudí a stovky vážne zranených sú uväznení vo vnútri východného Aleppa bez prístupu zdravotnej pomoci. Ich jedinou šancou na prežitie je evakuácia, ktorá začala pred niekoľkými hodinami. Ako prví by mali byť evakuovaní zranení, ktorí potrebujú urgentnú zdravotnícku pomoc. MAGNA pôsobí v troch nemocniciach blízko Aleppa, kde sú pripravení zranených prijať a poskytnúť okamžitú pomoc.

MAGNA vyhlasuje zbierku „Pomôžte Aleppu“, z ktorej všetky prostriedky budú smerovať na urgentnú zdravotnú starostlivosť pre obete bojov v Aleppe.

Ľudia na Slovensku môžu pomôcť zaslaním SMS v tvare ALEPPO na číslo 836.
SMS je jednorazová, má hodnotu 5Eur a platí pre všetkých operátorov.

Prispieť sa dá i priamo na účet verejnej zbierky:
SK5811000000002943004292

a online príspevkom na www.magna.sk.

Prvý konvoj dorazil do povstaleckého mesta Rášiddín

Prvý konvoj s ľuďmi dorazil do mesta Rášiddín, ktoré leží západne od Halabu a ktoré majú v rukách povstalci. Oznámila to sýrska televízia. Ruské ministerstvo obrany ohlásilo, že sýrska armáda uzatvára vojenskú operáciu na východe mesta. Bola to jedna z hlavných bášt oponentov sýrskeho režimu.

V prvom konvoji bolo podľa sýrskych zdrojov 951 ľudí, medzi nimi 108 ranených a 200 povstaleckých bojovníkov. Svedkovia ďalej videli ženy a deti.

Turecko oznámilo, že evakuovaných má byť asi 50 000 ľudí a celá operácia by mala trvať dva až tri dni. Turecko sa podieľalo na vyjednaní prímeria, vďaka ktorému je evakuácia možná.

Asad označil porážku povstalcov za historickú

Sýrsky prezident Basar Asad označil porážku povstalcov v Aleppe za historický okamih a povedal, že svet bude po oslobodení mesta iný. Reagoval tak na evakuáciu civilistov z mesta.

„Dnes sa píše história, píše ju každý sýrsky občan. Nezačala sa písať dnes, ale už pred šiestimi rokmi, keď vypukla kríza a vojna proti Sýrii,“ povedal Asad vo vyhlásení, ktoré zverejnila jeho kancelária na sociálnych sieťach.

Pôvodná dohoda stroskotala

Pôvodná dohoda o evakuáciách, vyrokovaná Tureckom a Ruskom, mala byť uplatnená o 24 hodín skôr, ale stroskotala, takže sa nikto nestihol dostať von z východného Aleppa. Ľudia čakali v chlade a daždi na ohlásený odvoz autobusmi, ale márne.

Na čom presne stroskotala dohoda o evakuácii, zostávalo nejasné. Podľa povstalcov Asadov režim a jeho iránski spojenci podmienili plnenie dohody evakuáciou zranených z dvoch šiítskych dedín Fúa a Kafrájá, ktoré ležia v provincii Idlib a sú obkľúčené jednotkami sýrskej opozície. Damask tiež vyjadril nesúhlas s vysokým počtom osôb, ktorých sa odsun mal týkať. Sýrska vláda žiada zoznam ľudí, ktorí majú mesto opustiť, aby sa ubezpečila, že medzi nimi nie je žiaden provládny zajatec, uviedol zdroj blízky Asadovej vláde.

Podľa iných zdrojov Rusko a sýrska vláda nechcú dovoliť, aby Aleppo opustili príslušníci najradikálnejšej povstaleckej frakcie Džabhat Fath aš-Šám, ktorá bola donedávna známa ako Front an-Nusra a ktorá je napojená na teroristickú sieť Al-Kajdá. Predpokladá sa, že v Aleppe bojuje od 500 do 1 000 jej príslušníkov.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #evakuácia #Aleppo