Putin a Abe rokovali o sporných ostrovoch, Ukrajine i Sýrii

Územné spor medzi Ruskom a Japonskom a situácia na Ukrajine a v Sýrii boli témami štvrtkového rokovania ruského prezidenta Vladimira Putina a japonského premiéra Šinzóa Abeho. Podľa agentúry Reuters to oznámil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

15.12.2016 13:25
Vladimir Putin, Šinzó Abe, Foto: ,
Rokovania Putina a Abeho podľa ruských a japonských médií neprinesie prielom v riešení konfliktu o Kurilské ostrovy.
debata (20)

Putin priletel do Japonska na dvojdňovú návštevu, ktorej cieľom je predovšetkým hľadať riešenie konfliktu o južnú časť Kurilských ostrovov, ktorý od druhej svetovej vojny bráni normalizácii vzájomných vzťahov a podpisu mierovej zmluvy. Putin po prílete do Japonska vyhlásil, že Abeho úsilie prinieslo pozitívny posun vo vzťahoch oboch krajín.

Tokio vznáša na základe dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrovčekov Habomai, ktoré na konci druhej svetovej vojny anektoval Sovietsky zväz. Z ostrovov vtedy vysťahovali 17 000 Japoncov, ktorí odišli na neďaleký ostrov Hokkaidó. Tokio, ktoré vo vojne porazili, ruskú zvrchovanosť nad južnými Kurilami neuznáva. Dlhé hľadanie kompromisu zatiaľ výsledky neprinieslo, hoci obe strany predložili niekoľko návrhov.

Abe chce vzájomné vzťahy podporiť ponukou japonských investícií, predovšetkým v oblasti ruského Ďalekého východu. Podľa agentúry AFP by počas terajších rozhovorov mala podpísať tridsiatka dohôd medzi ruskými a japonskými firmami v oblasti energetiky, priemyslu, poľnohospodárstva a vyspelých technológií.

Podľa ruských a japonských médií však rokovania Putina a Abeho prielom v riešení konfliktu o súostrovie, ktoré sa nachádza medzi Kamčatkou a najsevernejším japonským ostrovom Hokkaidó, neprinesie.

Putin ani tesne pred návštevou Japonska nenaznačil ochotu k ústupkom a povedal, že mu vyhovuje súčasný stav vecí. „My žiadne územné problémy nemáme. To Japonsko si myslí, že má nejaké územné problémy s Ruskom,“ uviedol. Aj on je pripravený rokovať o spoločnej hospodárskej činnosti, aby zlepšil ovzdušie vo vzájomných vzťahoch.

Abe pozval Putina na rokovania do svojho domovského mesta Nagato, ktoré sa nachádza v prefektúre Jamaguči na západe ostrova Honšú a ktoré je známe horúcimi prameňmi. „Mierim na rokovanie a mám pritom na srdci dlhodobú túžbu bývalých ostrovanov“ vyriešiť tento spor, vyhlásil Abe pred odletom do Nagata.

Ako uviedla agentúra AP, ide o prvú oficiálnu návštevu Putina v niektorej z krajín skupiny G7 od ruskej anexie Krymu v roku 2014. Abe šéfa Kremľa pozval do Japonska, hoci skupina najvyspelejších krajín G7 stále uplatňuje sankcie voči Rusku.

Ruský prezident priletel do Japonska s takmer trojhodinovým oneskorením. Ako pripomenula agentúra AP, u Putina to nie je nič nové. V roku 2015 nechal ruský prezident čakať pápeža Františka vo Vatikáne hodinu a 20 minút. Začiatkom decembra čakal japonský minister zahraničia Fumio Kišida dve hodiny, keď bol na návšteve Kremľa.

Abe, ktorý do Nagata pricestoval z Tokia už ráno miestneho času, využil voľný čas na návštevu hrobu svojho otca Šintaróa Abeho. Abe starší tiež ako niekdajší šéf japonskej diplomacie v 80. rokoch sa usiloval o vyriešenie teritoriálneho sporu s Ruskom, uviedla agentúra AP.

Japonsko a Rusko sa sporia o južnú časť Kurilských ostrovov, v Japonsku označovaných ako Severné teritóriá, od roku 1945. Rusko dalo nedávno najavo svoju neústupnosť aj rozmiestnením nových zbraní na ostrovoch. Koncom novembra Moskva na južných Kurilách umiestnila pobrežné protiraketové systémy schopné zasiahnuť námornej ciele vo vzdialenosti až 300 kilometrov. V Tokiu tento krok vyvolal rozčarovanie a sklamanie.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Šinzo Abe #Vladimir Putin #kríza na Ukrajine #Kurily