Čína inštalovala zbrojné systémy na ostrovoch v Juhočínskom mori

Čína pravdepodobne rozmiestnila protilietadlové a protiraketové systémy na všetkých siedmich umelých ostrovoch, ktoré vybudovala v Juhočínskom mori. Uviedlo to americké Centrum pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS) s poukázaním na nové satelitné snímky. Čína v reakcii uviedla, že stavby na ostrovoch sú predovšetkým na civilné použitie, podľa Pekingu sú však aj obranné opatrenia "legitímne a normálne".

15.12.2016 15:53
debata (36)

Čína vytvorila v posledných rokoch umelé ostrovy navŕšením piesku pri koralových útesoch v Juhočínskom mori a potom na nich začala budovať infraštruktúru – pristávacie dráhy s dĺžkou troch kilometrov vhodné aj na vojenské účely, prístavy, majáky, radarové stanice, ubytovacie zariadenia a podobne.

Proti budovaniu čínskych umelých ostrovov protestovali Spojené štáty a aj krajiny ležiace v oblasti, ktoré si rovnako ako Čína robia na časti Juhočínskeho mora nároky.

Stredisko pre strategické a medzinárodné štúdiá v stredu večer oznámilo, že k spomínaným štruktúram pribudli na ostrovoch aj prvky protiraketovej a protilietadlovej obrany. CSIS pritom vychádzalo zo satelitných snímok urobených v druhej polovici novembra.

Čínske ministerstvo obrany vo svojej reakcii zopakovalo tvrdenie Pekingu, že stavby na ostrovoch budú slúžiť predovšetkým na civilné účely. Zároveň ale dodalo, že podnikanie krokov na ich obranu „je legitímne a normálne“. „Keby vás niekto vojensky ohrozoval pred vašimi dverami, nepripravili by ste si na obranu aspoň prak?“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Keng Šuang na pravidelnom stretnutí s novinármi vyhlásil, že o spomínaných obranných systémoch nemá informácie, ale že ich rozmiestnenie je zvrchovaným právom Číny.

Peking si nárokuje takmer celé Juhočínske more, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dnom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. Nároky na určité oblasti si robí aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.

Spojené štáty presadzujú zachovanie slobody plavby a preletov v oblasti Juhočínskeho mora a opakovane do regiónu vysielajú svoje vojenské lode a lietadlá. Peking Washington obviňuje, že oblasť častými vojenskými hliadkami a cvičeniami militarizuje.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #juhočínske more