Evakuácia z východnej časti sýrskeho Aleppa sa zastavila

Evakuácia rebelov a ich rodín z Aleppa sa zastavila na neurčito. Okolnosti jej náhleho ukončenia sprevádzajú protichodné informácie. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že evakuácia bola dokončená a že z oblasti odišlo viac ako 9 500 ľudí, vrátane 4 500 povstalcov. Sýrsky povstalecký zdroj naopak agentúre Reuters povedal, že v obkľúčenej časti východného Aleppa, kde sú ešte ohniská povstaleckého odporu, povstalci zostali a že štvrť od začiatku operácie opustil len zlomok ľudí v troch konvojoch. Turecko medzitým potvrdilo plán sýrskych mierových rozhovorov v Kazachstane.

16.12.2016 07:52 , aktualizované: 15:00
sýria, aleppo Foto: ,
Evakuácia ľudí z východnej časti sýrskeho Aleppa.
debata (105)

Odchod ďalšieho z konvojov zastavila streľba, ktorú podľa tureckej agentúry Anadolu spustili šíitske milície, ktoré bojujú po boku sýrskych vládnych síl. Sýrska štátna televízia naopak tvrdila, že za paľbou stoja sami povstalci. Podľa svedka citovaného Reuters zaznelo na mieste niekoľko explózií.

Podľa ruského ministerstva obrany, ktoré citovala agentúra Interfax, z časti východného Aleppa evakuovali všetky ženy a deti. Zónu opustilo aj 337 zranených osôb. Moskva dodala, že v niektorých častiach mesta zostalo niekoľko radikálnych povstaleckých bojovníkov odhodlaných bojovať do konca, ktorí ďalej strieľajú po sýrskych vojakoch.

Podľa ruskej tlačovej agentúry TASS ľudia z posledného konvoja povedali, že všetci tí, ktorí si priali mesto opustiť, tak už urobili. V časti východného Aleppa, kde sú ešte ohniská povstaleckého odporu, vraj ostali radikálne a nezmieriteľné ozbrojené gangy. „Sýrske armádne jednotky pokračovali v oslobodzovaní štvrtí Aleppa, kde sa sústreďujú radikálni ozbrojenci,“ citovala agentúra ruské zmierovacie stredisko, čo je oficiálna ruská organizácia, ktorá patrí medzi sprostredkovateľov prímerie a dohody o podmienkach evakuácie.

Ruskí vojaci kontrolujú ľudí evakuovaných z... Foto: Reuters, OMAR SANADIKI
sýria, aleppo Ruskí vojaci kontrolujú ľudí evakuovaných z východnej časti Aleppa.

„Odišli iba zranení a nejakí civilisti. Neodišiel žiadny bojovník,“ tvrdí však Zacharíja Malahifdží z povstaleckej skupiny Fastakim.

Podľa Jásira Júsufa zo skupiny Núr ad-Dína Zinkího sýrske vládne sily spustili paľbu na ceste, ktorá sa využívala evakuáciu, čo viedlo k zastaveniu celej akcie. Provládni vojaci podľa neho tiež zabavili 25 osobných vozidiel patriacich obyvateľom mesta, ktorí sa v rámci evakuácie začlenili do konvoja.

Činiteľ Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Robert Mardin vyzval všetky strany v Sýrii, aby zabezpečili pokračovanie evakuácie z Aleppa v priaznivých podmienkach. „Bohužiaľ bola operácia pozastavená,“ podotkol.

Pomôžte Aleppu

Obetiam bojov o Aleppo môžete pomôcť zaslaním SMS na 836 alebo príspevkom online na www.magna.sk Sýrske mesto Aleppo prežíva najhoršiu krízu od začiatku vojnového konfliktu. Desaťtisíce ľudí a stovky vážne zranených sú uväznení vo vnútri východného Aleppa bez prístupu zdravotnej pomoci. Ich jedinou šancou na prežitie je evakuácia, ktorá začala pred niekoľkými hodinami. Ako prví by mali byť evakuovaní zranení, ktorí potrebujú urgentnú zdravotnícku pomoc. MAGNA pôsobí v troch nemocniciach blízko Aleppa, kde sú pripravení zranených prijať a poskytnúť okamžitú pomoc.

MAGNA vyhlasuje zbierku „Pomôžte Aleppu“, z ktorej všetky prostriedky budú smerovať na urgentnú zdravotnú starostlivosť pre obete bojov v Aleppe.

Ľudia na Slovensku môžu pomôcť zaslaním SMS v tvare ALEPPO na číslo 836.
SMS je jednorazová, má hodnotu 5Eur a platí pre všetkých operátorov.

Prispieť sa dá i priamo na účet verejnej zbierky:
SK5811000000002943004292

a online príspevkom na www.magna.sk.

Evakuáciu zrejme skomplikovali povstalci z hnutia al-Kajdá

Za komplikáciami okolo evakuácie východnej časti Aleppa sú podľa všetkého povstalci hlásiaci sa k hnutiu al-Kajdá. Podľa agentúry Reuters sa títo radikáli totiž nezapojili do dohody o evakuácii zranených z šíitskych dedín Fúa a Kafrája, ktoré sú v obkľúčení niekoľkých povstaleckých skupín. Táto dohoda je pritom súčasťou dohovoru o Aleppe.

Podľa Reuters zostávajúce povstalecké skupiny obliehajúce tieto dediny súhlasili, že umožnia zraneným odísť. Len Front dobytia Sýrič (bývalý front An-Nusrat, teda odnož hnutia al-Kajdá) sa nezapojil.

Zablokovanie evakuácie dedín držaných šíitmi, ktorí bojujú na strane sýrskeho vládneho režimu, viedlo k zastaveniu rovnakej operácie vo východnom Aleppe.

Turecko potvrdilo plán mierových rozhovorov

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu potvrdil, že Ankara v spolupráci s Moskvou plánuje uskutočniť v Kazachstane mierové rozhovory medzi sýrskou opozíciou a zástupcami sýrskej vlády.

Ruský prezident Vladimir Putin už skôr uviedol, že úzko spolupracuje s Tureckom na snahe začať novú sériu sýrskych mierových rozhovorov, ktorých cieľom je zabezpečiť celonárodné zastavenie paľby. Podľa tureckého ministra Putin upozornil, že má ísť o doplňujúce rokovania k tým, ktoré sa viedla v Ženeve.

Na tlačovej konferencii v Ankare Çavuşoglu tiež povedal, že sýrska vláda a ďalšie sily zablokovali evakuáciu ľudí z Aleppa. Dodal, že teraz sa rokuje o vyriešení patovej situácie okolo uviaznutého posledného konvoja, ktorý vyrážal z mesta.

Na odchod čakajú tisíce ľudí

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura povedal, že odchod sa týka 40-tisíc civilistov, ktorých majú previezť do západnej časti mesta. Z ďalších 10-tisíc ľudí, ktorí sa majú presunúť do Idlibu, tvorí až 5-tisíc povstalcov a ich rodiny.

Evakuácia ľudí z východného Aleppa. Foto: SITA/AP, SANA
sýria, aleppo Evakuácia ľudí z východného Aleppa.

Červený polmesiac s odvolaním na starostu východného Aleppa uviedol, že evakuácia by sa mala dotknúť 70-tisíc ľudí. V Idlibe na severozápade Sýrie, kam väčšina evakuovaných smeruje, má byť v provizórnych táboroch ubytovaných zhruba 30-tisíc ľudí, pričom sa o tom hovorí ako o najhoršom scenári. Pri hranici s Tureckom budujú mimovládne humanitárne organizácie tábor s 10-tusíc stanmi. Turecko prijalo na svojom území za uplynulých 24 hodín z Aleppa viac ako 50 ťažko zranených osôb.

OSN: Francúzsko žiada dohľad pozorovateľov nad evakuáciou

Bezpečnostná rada OSN bude v New Yorku diskutovať o možnostiach vyslania medzinárodných pozorovateľov do Aleppa, aby monitorovali evakuáciu civilistov. Potvrdil to vo vysielaní rozhlasovej stanice RTL francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault.

Francúzska iniciatíva si kladie za cieľ podniknúť rýchle opatrenia na zaistenie bezpečnosti civilistov, ktorí uviazli v Aleppe. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL Ayrault dodal, že úlohou pozorovateľov bude pomôcť „predísť masakrom a vyrovnávaniu si účtov“.

Dodal, že iniciatívam na pomoc civilistom evakuovaným z povstaleckých enkláv na východe Aleppa svojím vetom nemôže zabrániť ani Rusko. „Treba ich chrániť a zachrániť,“ zdôraznil Ayrault.

Ayrault označil za prioritu Francúzska poskytnutie humanitárnej pomoci Sýrii. Druhým naliehavým problémom je obnovenie mierového procesu zo Ženevy, a to na báze rezolúcie z 18. decembra 2015 o začatí dialógu o začatí procesu prechodného obdobia za účasti súčasnej sýrskej vlády a opozície.

Na margo vyhlásenia sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý vo štvrtok prostredníctvom videozáznamu – zrejme nahraného mobilom – oznámil dobytie Aleppa, Ayrault uviedol, že ide o „symbol cynizmu“.

Ayrault vyhlásil, že „Bašár Asad, sám, ho (Aleppo) nemohol dobyť“. Obvinil Rusko, že túto situáciu umožnilo, keď presunulo svoje sily z oblasti Palmýry na podporu Asada v Aleppe. „Keby tam Rusko a Irán neboli, Bašár by nikdy Aleppo nedostal,“ tvrdí francúzsky prezident. „Bašár je zodpovedný za zločiny a bude musieť skladať účty,“ zdôraznil šéf francúzskej diplomacie.

Sýrske organizácie vinia Rusko z porušovania humanitárneho práva

Štyri sýrske organizácie zaslali komisii OSN zoznam 304 útokov v Aleppe, o ktorých tvrdia, že zodpovednosť za tieto prípady porušenia medzinárodného humanitárneho práva s vysokou pravdepodobnosťou nesie Rusko.

V liste zaslanom Nezávislej medzinárodnej komisii pre vyšetrovanie v Sýrii sa píše, že útoky spôsobili smrť 1 207 civilistov vrátane 308 detí. Uvádza sa v ňom tiež, že „dôkazy jasne naznačujú, že ich spáchalo Rusko alebo bolo ich spoluvinníkom“.

Signatárom listu je sýrske dobrovoľnícke združenie, známe aj ako Biele prilby, ako aj Sýrska sieť pre ľudské práva, Medzinárodné združenie lekárov a Centrum na dokumentáciu porušení zákona. Tieto organizácie ponúkli komisii OSN dôkazy o svojich tvrdeniach, ako aj ďalšie informácie a pomoc pri vyšetrovaní a identifikácii podozrivých páchateľov.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #evakuácia #Aleppo