Evakuácia Aleppa je opäť pozastavená, zatiaľ na neurčito

Evakuácia z východnej časti sýrskeho mesta Aleppo bola v nedeľu podľa sýrskej štátnej televízie obnovená. Ako prvé podľa reportéra televízie odchádzali autobusy s povstalcami a ich rodinami. Avšak kvôli nedostatku bezpečnostných záruk pre časť evakuovaných osôb je opäť odložená, na zatiaľ neznámy termín.

18.12.2016 15:21 , aktualizované: 20:25
Sýria, Aleppo Foto: ,
Situácia s evakuáciou v Sýrii sa opäť komplikuje.
debata (141)

Evakuácia začala vo štvrtok a od piatku bola zastavená kvôli podmienkam, ktoré si vynútili šiitski spojenci sýrskej vlády. V Aleppe čaká na evakuáciu podľa OSN 40 000 ľudí.

Nové podmienky sa týkajú hlavne prevozu chorých a zranených ľudí zo šiitských dedín Fua a Kafrája v provincii Idlib, ktoré obliehajú povstalecké skupiny. V nedeľu tam dorazili autobusy a sanitky, aj keď niektoré sa podľa organizácie ochrancov ľudských práv (SOHR) dostali do paľby.

Do východného Aleppa podľa šiitskej organizácie Hizballáh prišlo od rána 70 autobusov a sanitiek, ktoré budú v evakuácii pokračovať. Mesto má opustiť podľa agentúry Reuters asi 1 200 ľudí, rovnaké množstvo má odísť z oboch obkľúčených dedín. V Aleppe sa však zhromaždilo s cieľom zúčastniť sa evakuácie viac ako 15 000 osôb. Mnohí z nich strávili na príslušnom stanovišti mrazivú noc.

Podľa najnovšej dohody o evakuácii, o detailoch ktorej informovala televízia Al-Manar, ktorá patrí libanonskému šiitskemu hnutiu Hizballáh, má celkovo ale Aleppo opustiť v dvoch konvojoch len 2 500 ľudí. Rovnaké množstvo taktiež v dvoch sledoch má vyjsť z dedín Fua a Kafrája.

Dohoda ďalej predpokladá evakuáciu ďalších 1 500 osôb z týchto dedín výmenou za rovnaký počet z miest Zabadání a Madaj v provincii Damask, ktoré obliehajú provládne jednotky. Až v ďalších fázach má dôjsť opäť na obyvateľov Aleppa, ktorí dostali kvôli svojmu veľkému počtu poradové čísla.

„Všetci čakajú, kým budú evakuovaní. Jednoducho chcú uniknúť,“ povedal podľa agentúry Reuters bývalý učiteľ s manželkou, matkou a piatimi deťmi. Vo štvrtok bolo evakuovaných okolo 10 000 ľudí.

Situáciu v nedeľu skomplikovali útoky na autobusy smerujúce do šiitskych dedín, ktoré vykonali radikáli z Fronty dobytia Sýrie, teda sunnitskej radikálnej organizácie. Päť zasiahnutých autobusov zhorelo. Podľa všetkého to ale realizáciu evakuácie nakoniec neohrozilo.

Situáciou sa zaoberá Bezpečnostná rada OSN, v ktorej sa objavil návrh rezolúcie, ktorá by umožnila vyslať personál OSN na monitorovanie evakuácie. Lekári na mieste tvrdia, že evakuovať stále treba ešte mnohých zranených alebo chorých a že mnohí ľudia kvôli tomu, že nemôžu získať primeranú pomoc, umierajú.

Rusko, ktoré je spojenec sýrskeho režimu prezidenta Bašára al-Asada, ale varovalo, že francúzsky návrh vetuje a prišlo s vlastnou iniciatívou, ktorá sa o pozorovateľoch nezmieňuje.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa v sobotu zhodol so svojimi náprotivkami z Iránu a Turecka, ktoré zastupuje záujmy časti povstalcov, že je potrebné zabezpečiť prostredníctvom medzinárodnej spolupráce humanitárnu pomoc pre Sýriu a umožniť politické riešenie tamojšieho konfliktu. Všetci traja ministri sa chcú v blízkej dobe osobne stretnúť.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #evakuácia #Aleppo