Hrdinovia v Aleppe a zbabelci v Palmýre?

Sýrska armáda a príslušníci Ľudových milícií odrazili počas víkendu ďalší pokus teroristov z tzv. Islamského štátu dobyť leteckú základňu T-4, známu ako Et Tijas, vzdialenú 90 kilometrov od historickej Palmýry. Práve tú už druhýkrát týždeň kontrolujú radikáli. Na základni sú umiestnené aj ruské vrtuľníky, ktoré podporujú Sýrčanov pri likvidácii islamských teroristov.

19.12.2016 08:00
debata (147)
Na snímke prevzatej z televízie si teroristi z... Foto: REUTERS TV
sýria, palmýra, is Na snímke prevzatej z televízie si teroristi z tzv. Islamského štátu prezerajú trofejovú muníciu, ktorú po úteku z Palmýry zanechali sýrski vojaci a hlavne dobrovoľné oddiely provládnych ozbrojencov.

Opätovné obsadenie Palmýry príslušníkmi IŠ vyvolalo množstvo špekulácií. Spôsobilo to aj počiatočné váhanie Damasku priznať prehru na pozadí víťazného ťaženia v strategickom Aleppe, v ktorom po dvojdňovej prestávke v nedeľu pokračovala evakuácia asi 40-tisíc osôb. Vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že „situácia v Palmýre je výsledkom nekoordinovanosti aktivít medzi všetkým stranami zainteresovanými v urovnaní sýrskej krízy", sa pokúsil dešifrovať vojenský odborník Michail Chodarenok.

„Rusko sa musí orientovať na politické riešenie situácie v Sýrii," začal analýzu politológ pre portál Gazeta.ru. Je to podľa neho o to dôležitejšie, že Moskva urobila všetko pre politické riešenie, a navyše si to vyžaduje udalosť v Palmýre, v ktorej „sýrska armáda prejavila zbabelosť a paniku, čím ohrozila životy ruských vojakov". Podľa Chodarenoka v čase útoku ich bolo 200 (kontrolná skupina), ako aj 120 členov ochrany z oddielu osobitného určenia. Príčinou prehry nebola neinformovanosť rozviedky o pohybe teroristov. Vládne jednotky o ňom vedeli, ale sýrske miestne velenie ho ignorovalo.

„Proasadovské jednotky sa správali ako zbabelci a panikári. Medzi prvými, ktorí vzali nohy na plecia, bol námestník náčelníka sýrskeho generálneho štábu," vmietol výčitku Damasku vojenský analytik na základe dôkazov priamo z miesta operácie. Na útek sa dal aj náčelník Hlavnej správy generálneho štábu, ako aj veliteľ raketových jednotiek a delostrelectva či veliteľ a štáb 3. armádneho zboru a veliteľ 18. tankovej divízie.

„Keď sme videli, že vládni vojaci ustupujú do okolia mesta, tak sme operatívne využili nečakanú ponuku," cituje portál Dahab jedného z islamských radikálov. A tak asi 4 000 príslušníkov vládnych jednotiek pred týždňom v sobotu podvečer stratilo nielen kontrolu nad Palmýrou, ale prestíž utrpela aj sýrska armáda.

V panike ustupujúcich Sýrčanov sa s ťažkosťami podarilo zastaviť až v nedeľu ráno. Po čiastočnej stabilizácii situácie sa však dali opäť na útek. Výsledkom bolo, že vo vedení armády padali hlavy. Námestníka náčelníka sýrskeho generálneho štábu prezident Asad prepustil z armády po tom, čo súhlasil s kritikou.

„Sýrčania sa panicky boja hlavne džihádistických mobilných oddielov," nezabudol upozorniť Chodarenok. Na základe informácií ruského velenia nevynechal však ani „hrdinstvo" príslušníkov hnutia Hizballáh a iránskych „fatimídov" bojujúcich na strane Damasku.

„Prví vôbec nebojujú, a iba veľa rozprávajú, a druhí, ktorí by mali čeliť útokom zo západného smeru, sa rovnako nepretrhnú," nastavil zrkadlo skutočnej realite ešte spred niekoľkých dní Chodarenok. Podľa neho ani príslušníci Iránskej revolučnej gardy nie sú v tomto smere výnimkou.

© Autorské práva vyhradené

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Palmýra #IS #Aleppo