Zeman vetoval 'lex Babiš' - zákon o konflikte záujmov

Český prezident Miloš Zeman vetoval novelu zákona o konflikte záujmov, takzvaný "lex Babiš". Na twitteri o tom informoval hovorca prezidenta Jiří Ovčáček. Podľa novely by firmy ministra financií a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša prišli o možnosť uchádzať sa o nenárokové dotácie, verejné obstarávania a investičné stimuly. Podľa Zemana je predpis v rozpore s českým ústavným poriadkom.

19.12.2016 11:31
debata

Novela o konflikte záujmov sa vracia poslancom, ktorí o nej budú opätovne rozhodovať. Vzhľadom na výsledky predchádzajúcich hlasovaní je pravdepodobné, že Snemovňa Zemanovo veto zvráti.

Norma pojednáva aj o niektorých médiách. Budúci členovia vlády a mnoho ďalších funkcionárov by ich nemohli prevádzkovať. Aj táto reštrikcia mieri na Babiša, ktorý vlastní vydavateľstvo a rozhlasovú i televíznu stanicu.

Snemovňa by mala návrh opätovne posudzovať v januári. V septembri ju prijala hlasmi 135 zo 183 prítomných poslancov. V novembri po senátnych úpravách zákon potvrdila 125 hlasmi zo 174 prítomných poslancov. Predsedovia vládnej KDU-ČSL a opozičnej ODS Pavel Bělobrádek a Petr Fiala sa už skôr zhodli na tom, že dolná komora by prípadné Zemanovo veto prehlasovala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #stret záujmov