Stoltenberg: V otázke ukrajinskej krízy NATO a Rusko naďalej nesúhlasia

Viac ako tri hodiny spolu v pondelok v Bruseli rokovali veľvyslanci krajín Severoatlantickej aliancie so svojim ruským náprotivkom Alexandrom Gruskom.

19.12.2016 16:17
NATO, Jens Stoltenberg Foto:
Generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg stále vidí rozličné názory medzi Ruskom a NATO v otázke ukrajinskej krízy.
debata (189)

Podľa generálneho tajomníka aliancie Jensa Stoltenberg tieto tento rok len tretie rokovania Rady NATO-Rusko opäť potvrdili, že rozpory medzi NATO a Moskvou ohľadom ukrajinskej krízy zostávajú hlboké.

Severoatlantická aliancia pre ruský postup na Ukrajine a anexiu Krymu prerušila s Ruskom prakticky akúkoľvek spoluprácu. Otvorené ale ostávajú diplomatické kanály, ako napríklad práve nie veľmi časté rokovania Rady NATO-Rusko. Príprava dnešnej schôdzky trvala dlhší čas, strany sa totiž nevedeli dohodnúť ani na témach, o ktorých sa malo hovoriť.

„Atmosféra bola omnoho menej dravá a konfrontačná, ako pri predchádzajúcich rokovaniach,“ uviedol dobre informovaný zdroj ČTK. Podľa Stoltenberga pondelňajšia schôdzka neznamená návrat k normálnym vzťahom. „Ale bez toho, že by sme spolu hovorili, nemôžeme prekonať naše rozpory a zlepšiť vzájomné porozumenie,“ myslí si generálny tajomník NATO.

V čase, keď sa okolo Debalceva na východe Ukrajiny opäť rozhoreli boje, umierajú ľudia a ukrajinská armáda a povstalci sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria, vyzvali podľa diplomatov veľvyslanci NATO svojho ruského kolegu, aby Moskva viac využívala svoj vplyv, ktorý na proruských separatistov v Donbasu má.

Aliancia tiež žiada, aby separatisti nijako neobmedzovali prácu monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej pracovníci sa opakovane stávajú terčom útokov.

Európska únia zhodou okolností dnes o ďalšieho pol roka predĺžila ekonomické sankcie voči Rusku, ktoré vlani spojila práve s plným presadením mierových dohôd z Minsku.

Veľvyslanci NATO tiež svojho ruského kolegu zoznámili s letným rozhodnutím aliancie pokračovať v Afganistane aj ďalej v nebojových operáciách na podporu tamojších síl a naďalej ich finančne podporovať. „Stabilný Afganistan je v záujme všetkých. Preto musia všetci vonkajší hráči zohrať konštruktívnu úlohu v podpore tamojšej vlády národnej jednoty,“ mieni Stoltenberg.

Hovorilo sa tiež o transparentnosti a predchádzaní možných nedorozumení. NATO sa dlhodobo sťažuje na správanie ruských vojenských pilotov, ktorí sa nad Baltským či Čiernym morom niekoľkokrát nebezpečne blízko priblížili k aliančným lietadlám či plavidlám. „Je dôležité, aby sme všetci dodržiavali dohodnutá pravidlá, správali sa bezpečne a zodpovedne,“ mieni Stoltenberg.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina