Streľba pred americkou ambasádou v Ankare, USA zavrú diplomatické misie v Turecku

Pre nočnú streľbu pri budove americkej ambasády v Ankare bude v utorok veľvyslanectvo uzavreté, rovnako ako ďalšie diplomatické misie Spojených štátov v Turecku.

20.12.2016 08:11 , aktualizované: 09:45
Andrej Karlov Foto: ,
Ruský veľvyslanec Andrej Karlov v pondelok podľahol zraneniam po útoku v ankarskej galérii. Len niekoľko hodín po tomto incidente sa strieľalo aj pred americkou ambasádou v Turecku. Zatiaľ nie je jasné, či tieto udalosti súvisia.
debata (284)

Turecká polícia v utorok zadržala muža, ktorý niekoľkokrát vystrelil pred americkou ambasádou v Ankare. Stalo sa to len niekoľko hodín po tom, ako bol pri útoku zastrelený ruský veľvyslanec v Turecku.

Muž vytiahol spod kabáta pištoľ a kým zakročila ochranka ambasády a premohla ho, vystrelil asi osemkrát do vzduchu.

Pri incidente nebol nikto zranený. Došlo k nemu niekoľko hodín nato, ako turecký policajt, ktorý podľa všetkého odsudzoval vojenskú úlohu Ruska v Sýrii, smrteľne postrelil ruského veľvyslanca Andreja Karlova na vernisáži výstavy fotografií v Centre moderného umenia v Ankare.

Americká ambasáda uviedla, že jej misie v Ankare, Instanbule a v juhotureckom meste Adana „budú dnes pre normálnu činnosť zatvorené“.

Americká ambasáda sa nachádza cez ulicu priamo oproti Centru moderného umenia, kde došlo k útoku na veľvyslanca. Podľa agentúry AP zatiaľ nie je jasné, či spolu oba incidenty súvisia.

Predstavitelia Turecka a Ruska označili útok v ankarskom kultúrnom stánku za pokus narušiť snahy o obnovenie vzťahov medzi ich krajinami, ktoré podporili opačné strany v sýrskej občianskej vojne.

284 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Turecko