Islamskí teroristi ,utláčaní' v Sýrii útočia čoraz viac za jej hranicami

Iba niekoľko hodín po tom, čo v juhojemenskom Adene zabil islamský samovražedný útočník z tzv. Islamského štátu 49 vojakov, zaútočili v nedeľu teroristi aj v juhojordánskom meste Karak, ležiacom asi 110 kilometrov od Ammánu. Podľa BBC sa to začalo konfliktom s policajtmi, ktorí prišli k horiacemu domu. Jeho obyvatelia na nich spustili paľbu. Následne ozbrojenci vyrazili do mesta, kde strieľali na mužov zákona.

22.12.2016 07:00
jordánsko Foto: ,
Zvedavci si prezerajú vojenskú techniku, ktorou jordánske bezpečnostné sily v nedeľu po zlikvidovaní islamských teroristov zablokovali vstup do historického hradu v juhojordánskom meste Karak.
debata (50)

„Ozbrojené štvor- až šesťčlenné komando najprv zaútočilo na policajnú stanicu a hliadky v meste a vzápätí sa stiahlo na historický stredoveký hrad. Zabilo deväť ľudí vrátane kanadskej turistky, piatich policajtov a troch miestnych občanov. Ďalších 29 osôb utrpelo zranenia. Väčšinou ide o policajtov a náhodných okoloidúcich chodcov,“ potvrdila jordánska agentúra Petra. Bezpečnostné zložky napokon časť skupiny zlikvidovali. Na jednej zo sociálnych sietí vidieť, ako sa miestni obyvatelia rozhodli zlynčovať jedného z útočníkov. Podľa panarabskej televízie Al-Džazíra silové zložky ešte aj v pondelok ráno prečesávali okolie incidentu, aby sa presvedčili, či sa tam ešte neskrýva niekto z útočníkov alebo ich komplicov.

„Operácia pokračuje. Je v rozhodujúcej etape. Ešte je predčasné konkretizovať situáciu. Zvládneme to a zlikvidujeme všetkých teroristov,“ informoval Muhammad al Momaní, minister informácií. Teda rezortu, ktorý sa v týchto zemepisných šírka považuje skôr za ministerstvo spravodajských agentúr.

Podľa očitých svedkov polícia zachránila aj desiatich turistov, ktorí sa ocitli v izolácii na hrade z čias križiackych výprav, v čase, keď doň vtrhli teroristi. Úrady zatiaľ odmietajú pripísať útok niektorej konkrétnej organizácii. A to napriek tomu, že stopy vedú k teroristom z IŠ.

„Operácia pokračuje. Ide o bandu, ktorá mala v pláne viaceré teroristické útoky na jordánskom území,“ informoval miestnu tlač bývalý minister informácií Samich Majatach. Pri mŕtvych teroristoch, ale aj počas pátrania po ďalších útočníkoch policajti a vojaci našli veľké množstvo zbraní, trhaviny, ako aj samovražedné pásy „šahídov“. Najviac ich bolo v dome v obci Kantraneh neďaleko mesta Karak. V pôvodnej skrýši teroristov.

Jordánsko je súčasťou viac ako šesťdesiatčlennej medzinárodnej koalície vedenej USA, ktorá bojuje proti radikálnej organizácii IŠ. Zatiaľ však nečelilo vlne veľkých atentátov islamských teroristov. Čím viac sa však zužuje ich operatívny priestor v Sýrii aj v Iraku, tým viac sa dajú očakávať útoky IŠ v susedných krajinách. Nielen v už spomínanom Jemene, v Egypte a najnovšie aj v Jordánsku.

„Jordánsko vyhlasuje neľútostnú vojnu Islamskému štátu,“ vyhlásil ešte v máji 2015 jordánsky kráľ Abdalláh II. Reagoval vtedy na brutálnu popravu jordánskeho vojnového zajatca islamskými radikálmi. Konkrétne vojenského pilota poručíka Mázu Kasásbyho, ktorý sa zúčastnil na spojeneckom bombardovaní radikálov na severe Sýrie.

Do popravy jordánskeho pilota väčšina poddaných monarchie odmietala účasť v medzinárodnej koalícii vedenej USA. Obávala sa hlavne možného vtiahnutia krajiny do konfliktu nielen na severe Sýrie, ale aj v Iraku. Útok v meste Karak potvrdil oprávnenosť ich obáv.

„Bolo len otázkou času, kedy teroristi zaútočia aj u nás. A to z viacerých dôvodov. Jedným z nich je naše úzke spojenectvo s Američanmi,“ povedal pre Pravdu dávno pred najnovším útokom Suheil Al Twal z Ammánu. Ako v tejto súvislosti zdôraznil, Jordánsko je od začiatku verným spojencom Američanov v boji s terorizmom.

„Vlastne sme im, ako sa u nás hovorí, odovzdali kľúče od všetkých dverí. Bolo len otázkou času, kedy si na nás teroristi nájdu čas,“ dodal Jordánčan. Podľa znalcov miestnych pomerov nie je napokon v Ammáne raritou vidieť amerických vojenských poradcov v civile, ako aj svojho času celé obsluhy raketových komplexov SCUD v miestnych reštauráciách, ako si po večeroch krátia chvíle.

Viacerí pozorovatelia sa zhodujú v tom, že masaker v meste Karak má súvislosť s rastúcim tlakom na teroristov v Sýrii. Dnes predovšetkým zo strany vládnych jednotiek podporovaných ruským letectvom. Relatívne krátky úsek spoločnej jordánsko-irackej hranice je hermeticky strážený, čo sa však nedá tvrdiť o sýrsko-irackej hranici. Čoraz väčšia kontrola a vojenské čistky územia zo strany spojencov na spomínanom úseku a spojenectvo s Američanmi pravdepodobne predurčili cieľ nedeľňajšieho teroristického útoku na juhu Jordánska.

V Ammáne rastú aj obavy z toho, že najnovší útok v jednom z turistických centier krajiny ťažko poškodí návštevnosť krajiny, z ktorej malo Jordánsko vždy solídny hospodársky zisk.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Jordánsko #Islamský štát