Hloh nemôže za to, že 'bojarišnik' lieči, ale aj zabíja

Alkohol, metla ľudstva, oddávna priťahoval. A keď ho nebolo, alebo bol cenovo, či inak nedostupný, tak ho konzumentom pomáhali nahradiť "napodobneniny". Jedna z nich najnovšie zabíjala v juhosibírskom Irkutsku.

22.12.2016 07:07
Bojarišnik, liehový extrakt, hloh,
Bojarišnik – liehový extrakt z hlohu, ktorý pančovaný zabíjal v Irkutsku.
debata (71)

„Počet úmrtí po požití stúpol na 71 a 36 ľudí bojuje o život. Celkovo je postihnutých 117 konzumentov bojarišnika,“ informovali v stredu popoludní irkutské médiá s odvolaním sa na tamojšiu nemocnicu číslo 3. Práve v nej sa od 20. decembra lekári nielen pokúšajú udržať pri živote obete otravy, ale robia všetko pre to, aby tí čo prežijú mali čo najmenšie následky.

Bojarišnik je pôvodne známy ako tinktúra z červených plodov hlohu. Vo svojej prvotnej podobe lieči poruchy krvného tlaku, srdcové choroby, ale pomáha aj pri cievnych problémoch či poruchách trávenia. Dokonca podľa lekárov je účinným prostriedkom proti únave a nespavosti.

Roztok však obsahuje aj lieh, čo veľmi rýchlo zistili hlavne „milovníci grádov“, ktorí majú prihlboko do vrecka. Nezastavilo ich ani balenie s jasným upozornením „Len na vonkajšie použitie!“ na obaloch výrobkov. Napríklad určených do kúpeľa. Aj tam totiž pridávajú tinktúru z hlohu. Tragický zlom nastal v momente, keď namiesto liehu sa vo fľaštičkách preparátu objavil metanol a dokonca aj nemrznúca zmes.

„Polícia zadržala už viaceré osoby a za mrežami sa ocitlo 11 ľudí, ktorí distribuovali do mestskej siete kozmetické prípravky vrátane pleťového mlieka s jedovatým metanolom,“ informoval irkutský rozhlas. V prípade usvedčenia hrozí obvineným až desať rokov väzenia. Miestny starosta rozšíril platnosť vyhláseného mimoriadneho stavu okrem Irkutska na celú oblasť.

Podľa šéfa vyšetrovateľov Alexandra Bastrykina v noci na stredu len v Irkutsku zhabali 12 ton nelegálneho alkoholu. Nie je však stále vylúčené, že napriek snahám čo najrýchlejšie stiahnuť inkriminované výrobky z trhu, vrátane liehových extraktov z liečiv, ešte niekde sa môžu dostať do rúk neinformovaných a hlavne „smädných“ konzumentov predovšetkým z nižších sociálnych vrstiev.

Podľa pripravovaných opatrení liehové extrakty z liečiv nebudú už voľne dostupné ako doteraz. Ich výrobcovia totiž zneužívajú platnú legislatívu. Zatiaľ čo liter čistého liehu sa podľa nej zdaňuje sumou 500 rubľov, lieky na báze alkoholu, veterinárne lieky, potravinárske výrobky a kozmetika v objeme do 100 ml nepodliehajú spotrebnej dani.

„Z lekárskeho hľadiska bojarišnik nepopierateľne ľuďom pomáha, ale vyrába sa ho oveľa viac, ako vyžadujú potreby,“ cituje agentúra RIA Novosti Sultana Chamzajeva, šéfa projektu Triezve Rusko, v súvislosti s masovou otravou v Irkutsku a jeho okolí. V ruských médiách sa zároveň objavujú hlasy, podľa ktorých rastúca spotreba nelegálneho alkoholu a s tým súvisiace zdravotné riziká sú o. i. výsledkom zvýšenia daňového zaťaženia čoraz drahších liehovín.

„Prehnali sme to. Klesol počet obchodov s alkoholom, je menej miest, kde sa možno legálne dostať k alkoholu. Čas predaja je čoraz kratší. A tak si ľudia hľadajú iné cesty,“ vyjadril sa odborník Alexej Nebolsin.

A samotné ruské štatistiky, aj keď sa rôznia, celkovo sa zhodujú napríklad v tom, že v Rusku obyvatelia ročne vypijú 250 miliónov litrov tzv. samohonky, po domácky vyrobenej pálenky. Okrem toho spotrebujú 170 miliónov litrov liehových extraktov z liečiv (ako je napríklad už spomínaný bojarišnik) a 425 miliónov litrov nepotravinárskeho tovaru s obsahom alkoholu, ako sú čistiace prostriedky, brzdová kvapalina či nemrznúca zmes do vozidiel.

Približne 15 až 17 miliónov obyvateľov krajiny holduje nelegálnemu alkoholu. Jeho trh prináša nezodpovedným podnikavcom ročný zisk vo výške približne 90 miliárd rubľov (vyše 14 miliárd eur).

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #alkohol #Irkutsko