Zverejnili video z útoku v Berlíne aj hľadaného Tunisana krátko po ňom

Nemecký bulvárny denník Bild zverejnil video nasnímané palubnou kamerou jedného z vodičov, ktorá zachytila ​​pondelkový útok kamiónom na vianočný trh v Berlíne. Podobný záznam má aj agentúra Reuters, ktorá uviedla, že video exkluzívne získala od taxikára.

23.12.2016 08:50
debata (9)

Na videu je vidieť čierny kamión, ako vo vysokej rýchlosti narazil do adventného trhoviska na námestí Breitscheidplatz. Krátko potom z miesta atentátu utekajú ľudia.

Pri útoku zahynulo 12 ľudí vrátane poľského vodiča, ktorému útočník kamión ukradol, ďalších päť desiatok utrpelo zranenia. Za páchateľa označili vyšetrovatelia 24-ročného Tunisana Anisa Amriho, ktorého odtlačky prstov sa našli v kabíne nákladného vozidla. Po Amrim polícia pátra.

Nemecká polícia nakrútila Amriho len pár hodín po atentáte

Nemecká polícia len niekoľko hodín po atentáte v Berlíne zachytila ​​pomocou sledovacej kamery Tunisana pri jednej z mešít v metropole, kde komando vykonalo raziu. Informovala o tom stanica RBB, ktorá záznam s Amrim získala. Pri rovnakej mešite ho nasnímali tiež dvakrát v uplynulom týždni. Polícia podľa agentúry DPA nechcela informáciu komentovať a odkázala na úrad generálneho prokurátora.

Z dátovej značky na snímke vyplýva, že Amri bol pri mešite v berlínskej štvrti Moabit v noci na utorok. Navštívil ju krátko pred štvrtou hodinou ráno, teda zhruba osem hodín po atentáte.

Pri spomínanej mešite pôsobí spolok Fussilet 33, ktorý je podľa správ tajných služieb centrom islamistov. Polícia tam zasahovala už vlani v reakcii na informácie, že spolok vyberá peniaze na činnosť teroristického hnutia Islamský štát (IS) v Sýrii a že sa tam regrutujú bojovníci IS.

Polícia sa o mešitu ešte pred atentátom očividne zaujímala, preto pri nej mala sledovacie kamery. V hľadáčiku úradov bol predtým tiež Amri, ale berlínska prokuratúra jeho sledovanie v septembri zastavila, pretože nemala dostatok dôkazov, že predstavuje nebezpečenstvo.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #útok v Berlíne