V Taliansku zastrelili Tunisana Amriho podozrivého z útoku v Berlíne

Ohrozenie terorizmom sa po smrti Tunisana Anisa Amriho, ktorý bol podozrivý z útoku na vianočný trh v Berlíne, nezmenilo a zostáva naďalej vysoké, povedal nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére. Zvýšené bezpečnostné opatrenia po útoku zostávajú v platnosti.

23.12.2016 10:45 , aktualizované: 20:52
Anis Amri, nemecko, berlín, útok, miláno Foto: ,
Neďaleko severotalianskeho Milána zastrelili Tunisana Anísa Amriho, po ktorom pátrala polícia v celej Európe pre podozrenie, že spáchal pondelkový atentát na vianočný trh v Berlíne.
debata (262)

„Veľmi sa mi uľavilo, že od tohto atentátnika už nevychádza žiadne nebezpečenstvo,“ povedal de Maiziére na tlačovej konferencii v Berlíne. „S úspechom v pátraní sa bohužiaľ ohrozenie Nemecka terorizmom nezmenilo a zostáva vysoké,“ poznamenal tiež.

Dnešným dňom však podľa ministra vyšetrovanie nekončí. Dôležité bude odhaliť pozadie útoku a možných spolupáchateľov. Do Talianska smeruje špeciálny tím nemeckých kriminalistov.

Nemecký minister zagratuloval talianskej polícii a poďakoval najmä dvojici talianskych policajtov, ktorí neďaleko Milána Amriho zneškodnili. Zároveň zdôraznil nutnosť dobrej medzinárodnej spolupráce v boji proti terorizmu.

De Maiziére poznamenal, že s ministrom spravodlivosti Heikom Maasom povedie čoskoro rokovania o tom, aké závery z prípadu a jeho vyšetrovania vyvodiť.

Útočník z Berlína mohol však mať komplicov

Usmrtenie Tunisana označovaného za páchateľa pondelňajšieho teroristického útoku v Berlíne potvrdil aj nemecký generálny prokurátor Peter Frank, ktorý zároveň upozornil, že práca vyšetrovateľov sa tým nekončí a bude sa odteraz zameriavať na možných komplicov alebo podporovateľov.

Budú tiež hľadať odpovede na otázky, či 24-ročný Anis Amri použil pri dnešnej prestrelke na predmestí talianskeho Milána tú istú zbraň, akou údajne zabil vodiča poľského kamióna pri útoku v Berlíne, a ako sa mu podarilo utiecť z Nemecka do Talianska.

„Pre nás je teraz veľmi dôležité zistiť, či bola počas prípravy a uskutočnenia tohto činu, ako aj pri úteku hľadaného prítomná nejaká sieť podporovateľov, či boli nejakí ľudia do toho zasvätení alebo nápomocní,“ povedal Frank.

Streľba počas kontroly

Dvadsaťštyriročného Amriho zastavila o tretej ráno v meste Sesto San Giovanni blízko lombardskej metropoly Miláno hliadka zložená z dvoch policajtov počas rutinnej kontroly. Hľadaný Tunisan následne podľa talianskych médií siahol do batohu po zbraň a s pokrikom Alláhu akbar (arabsky Boh je veľký!) na policajtov vystrelil. Jedného z nich pritom zranil na ramene. Pri pokuse o útek Amriho ďalší policajt zastrelil.

Podľa médií je týmto policajtom dvadsaťdeväťročný Luca Scavi, ktorý je u polície nováčikom. Zranený policajt Cristian Movio nie je v ohrození života. Minister vnútra Marco Minniti obom policajtom poďakoval osobne po telefóne a zranenému zaželal skoré uzdravenie. Ľudia si podľa neho vďaka nim môžu užiť pokojné vianočné sviatky. Obom policajtom na twitteri poďakovala v taliančine aj berlínska polícia.

Pri pondelkovom útoku na vianočný trh v Berlíne zomrelo 12 ľudí.

IS oznámil, že v Miláne zastrelili páchateľa berlínskeho atentátu

Muž zabitý neďaleko Milána je páchateľom teroristického útoku na vianočné trhy v Berlíne. Prostredníctvom agentúry Amak to oznámila organizácia Islamský štát (IS). Radikáli, ktorí ovládajú časti Sýrie a Iraku, sa k zodpovednosti za atentát prihlásili už v utorok.

„Útočník z Berlína vykonal nový útok proti talianskej policajnej hliadke v Miláne a bol pri prestrelke zabitý,“ uviedla agentúra Amak, ktorú islamisti na komunikáciu so svetom používajú. Meno útočníka agentúra nezmienila.

Militantná organizácia Islamský štát (IS) zverejnila videozáznam, na ktorom údajne Tunisan označovaný za páchateľa pondelňajšieho útoku kamiónom na vianočné trhy v Berlíne sľubuje, že pomstí moslimov, ktorých usmrtili letecké útoky Západu.

Video publikovala tlačová agentúra Amák napojená na IS. Po arabsky hovoriaci muž, údajne 24-ročný Anis Amri, na ňom prisahá vernosť lídrovi IS abú Bakrovi Baghdádímu. Moslimov zároveň vyzýva, aby v Európe páchali útoky.

„Môj odkaz križiakom: Prišli sme vás vyvraždiť, prasce. Krv monoteistov (moslimov) nevyjde navnivoč,“ hovorí na videu muž, ktorého agentúra Amák označila džihádistickým pseudonymom abú Bará at-Túnisía, poukazujúc tak na jeho tuniský pôvod.

Maroko dvakrát varovalo Nemecko pred útočnými plánmi Amriho

Marocké bezpečnostné zložky v uplynulých mesiacoch dvakrát varovali nemeckých kolegov pred zámermi Tunisana Anisa Amriho.

Nemenované zdroje, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra DPA, uviedli, že hlásenia z Maroka ohľadne Amriho prijali v septembri a októbri nemecká Spolková spravodajská služba (BND) a Spolkový kriminálny úrad (BKA). Určitú „rolu“ mohli tieto varovania zohrať aj pri práci Spoločného centra pre boj proti terorizmu (GTAZ) v Berlíne.

Uvedené informácie potvrdili aj zdroje z prostredia marockých bezpečnostných zložiek, nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere však na tlačovej konferencii v Berlíne odmietol odpovedať na príslušnú otázku s tým, že v Amriho prípade je „veľmi veľa dohadov“.

Ako sa dostal do Talianska?

Podľa ministra Minnitiho o identite zastreleného „nie je akýchkoľvek pochýb“. Podľa talianskych médií sa Amriho totožnosť podarilo určiť na základe odtlačkov prstov. Šéf talianskeho protiteroristického útvaru uviedol, že Amri do Talianska, kde sa zdržiaval už v rokoch 2012 až 2015, prišiel vlakom z Francúzska.

V jeho batohu sa údajne našiel lístok na vlak. Do talianskeho Turína prišiel z Chambéry na juhovýchode Francúzska. Potom nasadol na vlak do Milána. Z hlavnej milánskeho stanice potom vyrazil do mesta Sesto San Giovanni. Tunisan pritom údajne cestoval prevažne regionálnymi spojmi.

Tunisan Anis Amri. Foto: Reuters, Nemecký Spolkový kriminálny úrad
nemecko, tunisan, berlín Tunisan Anis Amri.

Denník Bild s odvolaním sa na talianske médiá napísal, že zbraň, ktorá sa našla pri jeho tele, zodpovedá tej, s ktorou bol v Berlíne zastrelený poľský vodič kamióna. Žiadne osobné dokumenty sa pri tele Tunisana údajne nenašli.

Nemeckí vyšetrovatelia sú podľa denníka Tagesspiegel prekvapení, že podozrivý Tunisan Anis Amri bol objavený v Taliansku. Do dnešného rána, keď dostali informáciu o tom, že ho talianski policajti zastrelili, sa domnievali, že je stále v Nemecku. Teraz je podľa nich potrebné vyšetriť, ako sa mu podarilo prejsť takmer celú spolkovú republiku a dostať sa až k Milánu. „Boli sme všetci prekvapení, pretože sme vychádzali z toho, že sa ešte nachádza v Nemecku,“ citoval Tagesspiegel jedného z vyšetrovateľov.

Tagesspiegel tiež napísal, že len v Berlíne po ňom pátrali tisíce policajtov, niekoľko stoviek ich pritom bolo vyčlenených výhradne na túto úlohu. Aj veľká časť radových policajtov teraz nosí nepriestrelné vesty a má pri sebe automatické zbrane.

Vyšetrovanie pokračuje

Berlínsky denník ďalej uviedol, že zatiaľ chýbajú dôkazy o tom, že by Amriho priamo riadil Islamský štát, aj keď s ním bol v kontakte. Skôr konal na vlastnú päsť a inšpiroval sa útokom v Nice, ktorý si v lete vyžiadal 86 životov. Z komunikácie s ďalšími salafistami vraj vyplýva, že si mladý Tunisan prial časom umrieť ako mučeník.

Médiá v Nemecku informujú aj o tom, že nemecké úrady v septembri a októbri údajne od marockej strany dostali varovanie, že Amri chystá útok.

Berlínu sa uľavilo

Nemeckému ministerstvu vnútra sa uľavilo, že Amri už nepredstavuje nebezpečenstvo, uviedol hovorca úradu. Taliansku poďakoval za výbornú spoluprácu.

Zástupcom nemeckého ministerstva vnútra sa uľavilo, že podozrivý Tunisan Anis Amri už nepredstavuje nebezpečenstvo, uviedol hovorca ministerstva Tobias Plate. Na oficiálne písomné potvrdenie smrti Amriho zatiaľ ešte nemecká vláda čaká. Berlín Taliansku poďakoval za výbornú spoluprácu.

„Ak sa (informácia) potvrdí, potom sa nemeckému ministerstvu vnútra v každom prípade uľavilo, že od tejto osoby už nehrozí žiadne nebezpečenstvo,“ konštatoval Plate.

Kancelárka Angela Merkelová sa zatiaľ k aktuálnym informáciám nevyjadrila. Merkelová má dnes podľa nemeckých médií telefonicky hovoriť aj s tuniským prezidentom. Témou má byť aj vrátenie tuniských migrantov z Nemecka späť do vlasti. Pre údajne nedostatočnú ochotu prijímať späť vlastných občanov, čelí Tunisko v posledných dňoch v Nemecku kritike.

262 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Berlíne