Zdroj z ruského letectva spochybňuje, že pád Tu-154 spôsobili chybné klapky

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že z morského dna vyzdvihli ďalší záznamník s údajmi z kabíny havarovaného letadla. Agentúra Ria Novosti pripomenula, že úrady už v utorok oznámili nález všetkých troch skriniek z Tu-154. Prvá z nájdených čiernych skriniek bola v utorok odovzdaná na analýzu do Moskvy. Dnes ruské zdroje hovoria len o dvoch skrinkách.

28.12.2016 12:28 , aktualizované: 13:56
rusko, lietadlo, soči, alexandrov Foto: ,
Na snímke z ruskej televízie preprava čiernej skrinky so záznamami o lete z lietadla, ktoré v nedeľu spadlo s 92 ľuďmi na palube do Čierneho mora.
debata (199)

V ruských médiách sa dnes objavujú protichodné informácie aj o tom, aké záznamy prvá skrinka obsahovala. Denník Komsomolskaja pravda publikoval údajný úryvok z dialógu v pilotnej kabíne. Jeden z pilotov podľa prepisu volal: „Kapitán, padáme!“

Ruský minister dopravy Maxim Sokolov však v utorok tvrdil, že nájdená skrinka obsahovala údaje o technických parametroch, nie hlasový záznam z kabíny. Túto skrinku nájdenú ako prvú väčšina ruských zdrojov označuje za „hlavnú“.

Podľa dnešnej správy agentúry TASS sa pripravuje na pláži priestor, na ktorý sa začnú skladať nájdené trosky lietadla. Ide zatiaľ o 12 veľkých kusov a 1 547 malých fragmentov. Na zemi bude nakreslený obrys lietadla a do neho vkladané nájdené časti.

Piloti vraj vedia, čo majú robiť, keď zlyhajú klapky

Server denníka Kommersant tvrdí, že podľa doterajších poznatkov malo lietadlo po štarte problémy so vztlakovými klapkami. Pilot potom možno nezvládol manéver a nedodržal povolený uhol stúpania stroja.

Bývalý zástupca veliteľa ruského letectva Nikolaj Antoškin však povedal, že postup pri zlyhaní klapiek je súčasťou štandardného školenia pilotov. „Piloti vedia, čo robiť, keď sa klapky nezatiahnu alebo zostanú vyklopené. To nie je žiadny problém,“ povedal Antoškin agentúre RIA Novosti.

Lietadlo spadlo do mora krátko po štarte zo Soči, kde malo medzipristátie na trase medzi Moskvou a Sýriou. Alexandrovovci leteli povzbudiť ruských vojakov nasadených v Sýrii.

Odborníci odoberajú DNA príbuzných obetí

Ruskí záchranári zatiaľ našli 15 tiel obetí v Čiernom mori a tiež 239 častí tiel. Agentúra TASS to dnes oznámila s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany, ktoré tak opravilo svoju predchádzajúcu informáciu o náleze 17 tiel a 223 fragmentov.

Podľa agentúry Interfax odborníci odobrali vzorky DNA 105 príbuzným obetí, podľa ktorých budú mŕtvi identifikovaní. Pri katastrofe zahynulo všetkých 92 osôb, ktoré boli na palube lietadla Tu-154, väčšinou išlo o členov armádneho umeleckého súboru Alexandrovovci.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla s Alexandrovovcami