USA uvalili na Rusko nové sankcie, pre hackerské útoky vyhostia 35 diplomatov

Spojené štáty vypovedali 35 ruských diplomatov a uzavreli dve ruská pracoviská na svojom území. Prezident Barack Obama zároveň vyhlásil voči Rusku ďalšie sankcie pre hackerské útoky proti americkým politickým inštitúciám i jednotlivcom. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina označil nové sankcie za nezákonné, šéf Kremľa podľa neho rozhodne o prípadných odvetných opatreniach.

29.12.2016 20:22 , aktualizované: 22:10
debata (548)

Rusi boli označení za nežiaduce osoby, lebo konali „spôsobom nezlučiteľným s ich diplomatickým postavením“. Vypovedaní boli zamestnanci ambasády vo Washingtone a konzulátu v San Franciscu, ktorí dostali 72 hodín na to, aby opustili USA. Podľa denníka The New York Times ide o pracovníkov ruských tajných služieb, medzi ktorými sú aj štyria riadiaci činitelia, ktorí zrejme priamo viedli útoky na počítače americkej Demokratickej strany.

Americké úrady zároveň zablokovali ruskému personálu prístup do dvoch komplexov vlastnených ruskou vládou v New Yorku a v štáte Maryland.

Nové americké sankcie mieria na civilnú tajnú službu FSB a vojenskú rozviedku GRU, štvoricu vedúcich pracovníkov GRU a tri spoločnosti, ktoré tejto rozviedke poskytujú hmotnú podporu.

„Tieto kroky nasledujú po opakovaných súkromných a verejných varovaniach, ktorá sme ruskej vláde dali, a sú nutnou a adekvátnou odpoveďou na snahy poškodiť americké záujmy spôsobom, ktorý je porušením zavedených medzinárodných noriem správania,“ uviedol Obama vo vyhlásení. Postihy voči Rusku za jeho „agresívne aktivity“ tým podľa neho nekončia.

Správu o vyšetrovaní útokov, ktoré boli podľa amerických spravodajských služieb zamerané aj na ovplyvnenie prezidentských volieb, dodá Obamova administratíva Kongresu v najbližších dňoch. Podľa prezidenta americké úrady zároveň zverejnia technické informácie o hackerských akciách riadených oboma ruskými tajnými službami.

Rusko obvinenia odmieta

Rusko opakovane odmietlo obvinenia, podľa ktorých sa jeho hackeri snažili ovplyvniť voľby v prospech republikána Donalda Trumpa. Z Moskvy sa vzápätí po zverejnení sankcií začali ozývať odmietavé hlasy. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že americký postup zásadne poškodzuje vzťahy oboch krajín. Jeho praktický dosah je podľa neho sporný a nie je isté, či to schvaľuje Obamov nástupca Trump. Putin sa podľa Peskova rozhodne, či a aké odvetné kroky Rusko prijme.

Predseda výboru pre medzinárodné záležitosti hornej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačjov podľa agentúry Ria Novosti v narážke na Obamov januárový odchod z úradu nazval najnovšie sankcie „smrteľným kŕčom politických mŕtvol“.

Trump správu spochybnil

Budúce šéf Bieleho domu Trump záver o ruských hackerských útokoch, ku ktorému dospeli americké tajné služby, opakovane spochybnil. V stredu na otázku o nových sankciách vyhlásil, že by Washington mal zanechať spory s Ruskom pre tieto útoky. Podľa agentúry Reuters bude mať Trump po nástupe do úradu možnosť zrušiť Obamov dekrét, sankcie odvolať a ruských diplomatov pustiť späť.

Rovnako republikánske špičky reagujú na sankcie skôr kriticky. Predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan poznamenal, že Rusko sa síce sústavne snaží podkopávať americké záujmy, avšak reakcia dosluhujúceho prezidenta je prehnaná a ide o „príznačné zakončenie ôsmich rokov nefunkčného prístupu k Rusku“.

548 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Barack Obama #Donald Trump #hackerské útoky