Silvester bude v Nemecku pod väčším dohľadom policajtov

Namiesto desiatok stovky policajtov, viac bezpečnostných kontrol a kamier, ale aj zábrany pre vstup kamiónov. Aj takto sa pripravujú v nemeckom Kolíne nad Rýnom na silvestrovskú oslavu.

30.12.2016 09:00
Berlín Foto: ,
V Berlíne i ďalších mestách bude počas silvestrovských osláv viac policajtov.
debata (21)

Polícia rozhodne nechce dopustiť, aby sa zopakoval škandál z vlaňajších novoročných osláv, ktoré poznačilo masové obťažovanie žien prevažne prisťahovalcami zo severnej Afriky. Zároveň pred slávnou katedrálou, kde vlani mnohé ženy zažili sexuálne násilie, nebudú demonštrovať extrémisti. Plánovanú akciu krajne pravicovej NPD počas silvestrovskej noci polícia z bezpečnostných dôvodov nepovolila.

Prísnejšie opatrenia sa netýkajú len Kolína nad Rýnom. Posilnenie bezpečnosti po minulotýždňovom teroristickom útoku na vianočnom trhu v Berlíne plánujú aj ďalšie mestá. „Máme ťažký rok za sebou a pred sebou veľkú výzvu. Posledné dva týždne nám ukázali, aká krehká môže byť naša bezpečnosť,“ povedal kolínsky policajný šéf Jürgen Mathies.

Ešte pred útokom v Berlíne, pri ktorom zahynulo 12 ľudí a 48 bolo zranených, v Kolíne nad Rýnom naplánovali rozmiestnenie väčšieho počtu policajtov. Na bezpečnosť má tentoraz dohliadať vyše 1 500 policajtov, teda desaťnásobne viac ako vlani.

Okolo miest, kde sa budú schádzať ľudia, aby si pozreli ohňostroj, dajú betónové zábrany pre vstup nákladných áut. Práve kamión ako vražednú zbraň použil útočník na vianočnom trhu v Berlíne, predtým kamiónom masakroval ľudí útočník vo francúzskom Nice.

Polícia i radnica v Kolíne nad Rýnom zdôrazňujú, že tohtoročný Silvester v ich meste bude určite bezpečnejší ako vlani. Po vlaňajšom Silvestri tam polícia dostala vyše 1 200 podnetov na prešetrenie prípadov krádeží a rôznych deliktov, vyše 500 prípadov sa týkalo sexuálnych deliktov vrátane znásilnenia.

Mnohých ľudí v meste, ale aj v celom Nemecku, tiež pobúrilo, že o incidentoch zo silvestrovskej noci polícia dlho mlčala a verejne o nich informovala až pod tlakom o niekoľko dní.

Za incidenty počas vlaňajšej silvestrovskej noci bolo odsúdených len niekoľko páchateľov, väčšinu z nich sa buď nepodarilo vypátrať, alebo im nepreukázali vinu. Trestné stíhanie sa napokon viedlo vo vyše tristo prípadoch, z nich 87 sa týkalo sexuálnych deliktov vrátane znásilnenia.

Obvinených bolo 35 ľudí, väčšinou z krádeže a usvedčených 24 z nich. Zo sexuálneho útoku bolo obvinených päť ľudí, sexuálne obťažovanie napokon dokázali 21-ročnému Iračanovi a 26-ročnému Alžírčanovi.

Obťažovanie a okrádanie počas silvestrovskej noci hlásili vlani aj mnohé ženy v Rakúsku. Rakúska polícia sa teraz v rámci prípravy na novoročnú oslavu chystá rozdávať ženám vreckové alarmy.

Malé zariadenia, ktoré pri stlačení začnú vydávať zvuk so silou 110 decibelov, by im mali pomôcť odstrašiť prípadných násilníkov a upozorniť okolie, že potrebujú pomoc. Pripravených je približne šesťtisíc alarmov, z nich 1 400 chcú rozdať ženám vo Viedni priamo počas silvestrovskej no­ci.

Vo Viedni sa na silvestrovských oslavách opäť očakáva približne 600-tisíc ľudí. Priestor určený na zábavu, tzv. Silvestrovský chodník, má strážiť 400 policajtov a 300 pracovníkov bezpečnostných služieb. V uliciach majú byť aj policajti v civile, pozdĺž chodníka bude rozmiestnených aj 19 bezpečnostných kamier.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Silvester #bezpečnostné opatrenia #Kolín nad Rýnom