Putin nevyhostí amerických diplomatov, počká na kroky Donalda Trumpa

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov navrhol prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyhostenie 35 amerických diplomatov. Informovala o tom agentúra TASS. Ruský prezident však túto možnosť zavrhol.

30.12.2016 11:17 , aktualizované: 14:18
Russia Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimír Putin nikoho vyhostiť neplánuje.
debata (1227)

Rusko pohrozilo odvetnými opatreniami, minister zahraničia Sergej Lavrov už navrhol prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyhostenie 35 amerických diplomatov. Informovala o tom agentúra TASS.

Lavrov v televíznom prejave uviedol, že Putinovi konkrétne navrhol vyhostenie 31 zamestnancov americkej ambasády v Moskve a štyroch diplomatov z generálneho konzulátu USA v Petrohrade.

Obvinenia, ktorá USA vzniesli proti Rusku, sú podľa Lavrova nepodložené. Ruskí predstavitelia vrátane Putina v minulosti obvinenia zo zásahov do volieb opakovane odmietali. Lavrov tiež dodal, že nové americké sankcie nezostanú bez odpovede.

Podľa agentúry RIA Novosti však ruský prezident Vladimír Putin nikoho vyhostiť neplánuje. Namiesto toho Putin pozval „všetky deti amerických diplomatov akreditovaných v Rusku na novoročné a vianočné oslavy do Kremľa“. Americké sankcie sú podľa Putina ďalším krokom, ako podkopať vzájomné vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou.

Ako Putin uviedol, je mu ľúto, že administratíva Baracka Obamu zakončuje svoj mandát týmto spôsobom. „Vyhradzujeme si právo na odvetné opatrenia, avšak neznížime sa na úroveň tejto kuchynskej a nezodpovednej diplomacie,“ uviedol prezident vo vyhlásení zverejnenom na stránkach Kremľa. Ruský prezident ďalšie kroky zváži až v reakcii na to, ako bude postupovať nová administratíva prezidenta Donalda Trumpa, ktorý nastúpi do funkcie 20. januára.

Ruské úrady zatvorili americkú školu v Moskve

Uzavretú moskovskú školu navštevujú deti zamestnancov americkej, britskej a kanadskej ambasády a tiež ďalších anglicky hovoriacich cudzincov žijúcich v ruskej metropole. Podľa CNN bude uzavretá pre všetkých. Ruské úrady tiež znemožnili americkým diplomatom prístup do rekreačného strediska v lesoch na okraji Moskvy. Ruské úrady zatiaľ informácie oficiálne nekomentovali.

Obamom vyhlásené sankcie zahŕňali uzavretie dvoch ruských diplomatických pracovísk, ktoré boli podľa USA využívané agentmi zapojenými do hackerskej činnosti. Jedným z nich je komplex na pobreží štátu Maryland, ktorý slúžil aj na rekreačné účely.

Hovorca prezidenta Vladimira Putina v reakcii na štvrtkové sankcie vyhlásil, že budú mať ničivý dopad na vzájomné vzťahy a že šéf Kremľa rozhodne o odvetných opatreniach.

USA zverejnili podrobnosti o údajných ruských hackerských útokoch

Používanie falošnej identity či rozosielanie podvodných e-mailov snažiacich sa z potenciálnych obetí vylákať heslá a ďalšie citlivé údaje patrilo k praktikám ruských hackerov, ktorí sa pokúšali ovplyvniť priebeh amerických prezidentských volieb. Vyplýva to z analýzy zverejnenej vo štvrtok americkými bezpečnostnými úradmi, ktorá je vôbec prvou podobnou oficiálnou správou.

Spoločná analýza Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a Ministerstva vnútornej bezpečnosti (DHS) podľa agentúry AP uvádza, že ruská civilná aj vojenská rozviedka uskutočňovala „kybernetické operácie zacielené na americkú vládu a obyvateľov“. V niektorých prípadoch sa podľa amerických úradov hackeri ukrývali za falošnými identitami, aby obete nedokázali zistiť pôvodcu útokov.

Používali tiež typické praktiky takzvaného phishingu, napríklad rozosielanie podvodných e-mailových správ tváriacich sa ako oficiálna komunikácia, s pomocou ktorých lákali z ľudí heslá k ich používateľským účtom či iné tajné dáta. Najmenej jeden človek otvoril podľa analýzy prílohu, ktorá do jeho počítača nahrala škodlivý program určený k zberu dát.

Americké tajné služby už na jeseň dospeli k záveru, že sa Rusko snažilo ovplyvniť voľby v prospech republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Budúci prezident považuje ich závery za nepresvedčivé a tvrdí, že pôvodca útokov sa nedá spoľahlivo zistiť. Rusko opakovane popiera, že by bolo do útokov zapojené.

Hackerské aktivity ruských tajných služieb podľa správy neskončili s americkými voľbami, ale stále pokračujú.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #vyhostenie #hackerský útok