V Poľsku pochovali vodiča kamiónu, ktorého zabil útočník v Berlíne

Za účasti prezidenta Andrzeja Dudu a stoviek ďalších ľudí sa v Poľsku sa uskutočnil pohreb vodiča kamiónu, ktorý zomrel pri teroristickom útoku na berlínskom vianočnom trhu. Informovala o tom televízia TVN24.

30.12.2016 13:46 , aktualizované: 15:40
Berlín, útok v berlíne, kamión, Foto: ,
Kamión poľského vodiča Lukasza Urbana.
debata (17)

Vodiča Lukasza Urbana, ktorého mnohí Poliaci aj Nemci považujú za hrdinu, zastrelil pravdepodobný páchateľ útoku Anis Amri, ktorý s jeho kamiónom narazil minulý týždeň do vianočného trhoviska, kde zomrelo 12 ľudí.

Pred kostolom v meste Banie na severozápade Poľska, kde sa na pravé poludnie začal pohrebný obrad zádušnou omšou, sa zhromaždila skupina Urbanových kolegov a ľútosť nad jeho skonom dávali najavo trúbením klaksónov.

Okrem Dudu sa na omši zúčastnila aj šéfka kabinetu premiérky Beata Kempaová, podpredseda dolnej komory parlamentu Joachim Burdzinski či zástupca nemeckej ambasády v Poľsku.

Pri kostole, do ktorého sa zmestilo približne dvesto ľudí, sa zhromaždil dav, ktorý vzdával hold tridsaťsedemročnému vodičovi, ktorý s rodinou žil v neďalekej obci Rožnowo.

Urbana v Berlíne niekoľko hodín pred masakrom Amri prepadol a poranil na hlave. Nie je celkom jasné, či Poliak žil ešte v čase útoku, podľa výsledku pitvy je však zrejmé, že mu vážnosť jeho zranenia nedovolila akokoľvek zmierniť následky atentátu.

Náklady na dnešný pohreb hradí poľská vláda, ktorá tiež prisľúbila, že Urbanovej rodine vyplatí mimoriadnu rentu. Tisíce Nemcov na internete podpísali petíciu, ktorá navrhuje udeliť mu posmrtne najvyššie nemecké vyznamenanie, Spolkový kríž za zásluhy.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Berlíne #vodič kamiónu