Merkelová: Islamistický terorizmus je pre Nemecko skúškou

Islamistický terorizmus predstavuje najväčšiu skúšku, ktorú teraz Nemecko prechádza. V novoročnom prejave to povie nemecká kancelárka Angela Merkelová.

31.12.2016 09:57
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (112)

Nemecko podľa kancelárky robí všetko, čo je v jeho silách, aby zaistilo bezpečnosť svojich občanov. Text novoročného prejavu, ktorý sa bude v televízii vysielať v sobotu večer, s predstihom zverejnila nemecká vláda.

„Najťažšou skúškou je bezpochyby islamistický terorizmus, ktorý má mnoho rokov na muške aj nás Nemcov,“ uvádza Merkelová vo svojom prejave. „Je zvlášť trpké a odporné, keď teroristické útoky páchajú ľudia, ktorí v našej krajine údajne hľadajú ochranu,“ dodáva.

Merkelová v prejave tiež upozorňuje, že je v záujme Nemecka zohrávať vedúcu úlohu pri riešení celoeurópskych problémov. Európska únia by sa však podľa kancelárky mala ako celok sústrediť najmä na to, čo dokáže skutočne riešiť lepšie ako jednotlivé štáty.

Merkelová v prejave tiež poukazuje na dobrý stav nemeckej ekonomiky. „Ešte nikdy nemalo prácu toľko ľudí, ako dnes. Naše podniky si prevažne stoja dobre. Náš hospodársky úspech nám dáva možnosť posilniť sociálny systém a pomôcť tým, ktorí to potrebujú,“ uvádza.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Angela Merkelová