Po streľbe v istanbulskom klube sú desiatky mŕtvych, po páchateľovi pátrajú

Najmenej 39 mŕtvych a 69 ranených si vyžiadal útok na nočný klub Reina v tureckom Istanbule. Medzi obeťami je 15 až 16 cudzincov.

01.01.2017 01:55 , aktualizované: 14:10
Turecko, Istanbul, terorizmus, Nový rok Foto: ,
Zranenú ženu prevážajú do nemocnice po útoku v nočnom klube v tureckom Istanbule, kde ľudia oslavovali príchod roka 2017.
debata (244)

Medzi obeťami nočného atentátu v Istanbule je policajt, ​​ktorý prežil decembrový útok spáchaný pri istanbulskej hale po futbalovom zápase. Vtedy zahynulo 45 osôb.

Podľa tureckej tlače bol Fatih Çakmak v službe v Reine a bol medzi prvými obeťami zatiaľ neznámeho strelca. Çakmak slúžil tiež 10. decembra v hale, kde zohrali zápas turecké kluby Beşiktaş a Bursaspor. Po zápase tam na policajtov zaútočili členovia radikálnej kurdskej skupiny Sokoli oslobodenia Kurdistanu. Medzi 45 obeťami bolo 37 policajtov; Çakmak vtedy vyviazol.

K najnovšej teroristickej akcii sa zatiaľ nikto neprihlásil a obete sú postupne identifikované. Zatiaľ turecké úrady uvádzajú, že medzi nimi bolo 15 cudzincov. Belgicko už oznámilo, že najmenej jeden mŕtvy je jej občan. Francúzsko má troch svojich občanov medzi zranenými, Izrael jednu ženu nezvestnú a jedna jeho občianka bola zranená.

Medzi obeťami by nemali byť žiadni Slováci

Z informácií, ktoré má Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR doposiaľ k dispozícii, nevyplýva, že by medzi obeťami útoku boli slovenskí občania. Ako informoval hovorca rezortu zahraničia Peter Stano, podľa dobrovoľného registračného formulára rezortu sa na prelome rokov nachádzalo v Turecku 69 Slovákov, z toho sedem priamo v Istanbule. "Z praxe však vieme, že toto číslo môže byť vyššie, keďže nie každý občan cestujúci do zahraničia využije možnosť dobrovoľnej registrácie.

Ako uviedol Stano, ministerstvo je od skorých ranných hodín v kontakte s Generálnym konzulátom v Istanbule aj s tureckými úradmi vrátane guvernéra Istanbulu Vasipa Sahina. Cieľom je zistiť totožnosť obetí a zranených pri útoku. Turecké úrady stále pracujú na ich identifikácii.

Turecká polícia po útočníkovi pátra. Minister vnútra Süleyman Soylu povedal, že podľa prvých poznatkov atentátnik skryl zbraň pod kabát a z miesta utiekol v inom oblečení.

Istanbulský guvernér predtým hovoril o 35 obetiach, vrátane jedného policajta, a o 40 ranených. Zločin označil za teroristický útok.

„Bol to teroristický útok. Podľa posledných údajov o život prišlo 35 našich spoluobčanov, vrátane jedného policajta. Vie sa aj o 40 ranených,“ povedal guvernér istanbulskej provincie Vasip Şahin.

Guvernér hovoril o jedinom strelcovi z automatickej útočnej pušky, ktorý najprv zastrelil policajta a ďalšieho človeka pred vchodom do módnej diskotéky a potom náhodne pálil do ľudí vnútri. „Divoko a nemilosrdne strieľal na nevinných, ktorí jednoducho prišli oslavovať Nový rok a pobaviť sa,“ povedal guvernér.

Niektoré turecké médiá s odvolaním sa na očitých svedkov tvrdili, že útočníci boli dvaja.

Záchranári a policajti na mieste útoku na... Foto: SITA/AP
Turecko, útok, terorizmus, Istanbul Záchranári a policajti na mieste útoku na diskotéku v Istanbule 1. januára 2017.

Ľudia sa zachraňovali aj skokom do vody

Na diskotéke Reina mohlo byť podľa miestnych médií približne 700 návštevníkov, keď jeden či dvaja útočníci v kostýmoch Santa Klausa začali asi polhodinu po stredoeurópskej polnoci náhodne strieľať. Ľudia na úteku z klubu skákali do Bosporu, uviedla televízia NTV. Podľa agentúry Dogan útočníci vykrikovali niečo po arabsky.

„Než som mohla pochopiť, čo sa deje, zrútil sa na mňa manžel. Musela som odstrčiť niekoľko tiel, aby som sa mohla dostať von. Bolo to desivé,“ opísala situáciu jedna z návštevníčok klubu. Jej muž nakoniec vyviazol bez vážnejšieho zranenia, aj keď ho zasiahli tri výstrely.

Klub podľa televízie NTV prehľadávali policajti a pyrotechnici. Zatiaľ nie je jasné, čo sa s útočníkom či útočníkmi stalo. Na mieste bolo približne 70 sanitiek.

Reina je veľmi známy klub, nachádza sa na európskej strane Istanbulu. Len o pár stoviek metrov ďalej sa na brehu Bosporu odohrávali oficiálne silvestrovské oslavy, poznamenala agentúra AFP.

Stanica BBC pripomenula, že v Istanbule boli vyhlásené prísne bezpečnostné opatrenia pre nebezpečenstvo teroristických útokov a nad bezpečím malo bdieť až 17 000 policajtov.

AFP pripomenula sériu atentátov, pripisovaných radikálnej organizácii Islamský štát, alebo separatistom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK). BBC pomenula aj nedávnu vraždu ruského veľvyslanca v Ankare Andreja Karlova, ktorého zastrelil turecký policajt označujúci svoj čin za pomstu za ruské bombardovanie sýrskeho Halabu (Aleppa).

Turecko je súčasťou medzinárodnej koalície bojujúcej s radikálmi z Islamského štátu v Sýrii a Iraku. V auguste Ankara začala na severe Sýrie ofenzívu, namierenú tak na islamistov, tak na miestne kurdské milície. Islamský štát v reakcii opakovane hrozil atentátmi v Turecku, pripomenula AFP. K novoročnému útoku v Istanbule sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Istanbulský nočný klub Reina Foto: SITA/AP
Istanbul, klub Reina, terorizmus Istanbulský nočný klub Reina

Ľudia šliapali po telách na zemi

V klube mnoho ľudí pri atentáte omdlievalo. Tí, ktorí sa snažili utiecť, šliapali po telách na zemi. Agentúre AFP to povedal profesionálny futbalista Sefa Boydaş, ktorý bol medzi hosťami.

Boydaş povedal, že prišiel do klubu s dvoma priateľkami a po desiatich minútach sa ozvali prvé výstrely. „Práve keď sme sa usadzovali, začal sa od dverí šíriť prach a dym a zazneli výstrely. Mnoho dievčat pritom začalo strácať vedomie,“ opísal Boydaş.

„Hovoria (úrady), že je 35 až 40 mŕtvych, ale bude ich asi viac, pretože keď som odchádzal, šliapali ľudia po telách,“ tvrdí hráč istanbulského klubu Beylerbeyi.

Snažil sa vraj utiecť s priateľkou, ale keď videla, že jej staršia sestra omdlela, zrútila sa tiež. Miestnosť zahltili výkriky ľudí, takže ak niečo volal strelec, zaniklo to v kriku. Príbuzní ľudí, ktorí boli v klube, postávali v chlade pri policajného kordóne. „Bola tam moja sestra. Volala mi, že je vo vnútri a že počuje výstrely. Od tej doby som s ňou nehovorila,“ povedala jedna žena. Ďalšia oznámila, že na diskotéke bol jej starší brat a že je nažive. „Vďakabohu je v poriadku, čakám na neho,“ povedala.

Úrady dali embargo na informácie

Turecké úrady s odvolaním sa na bezpečnostné dôvody vyhlásili dočasné embargo na mediálne informácie o nočnom útoku v Istanbule na diskotéku. Oznámila to agentúra AP. S

Turecké médiá dostali pokyn, aby zatiaľ nezverejňovali nič, čo by mohlo „vyvolať obavy verejnosti, paniku a nepokoj, a čo by mohlo poslúžiť cieľom teroristických organizácií“.

Informačné embargo sa týka samotného útoku, jeho následkov, miesta činu, činnosti štátnych zamestnancov, údajov o mŕtvych a zranených či špekulácií o podozrivých. Zákaz sa nevzťahuje na oficiálne vyhlásenie tureckých úradov.

Polícia zabezpečuje oblasť po útoku v nočnom... Foto: Reuters, Osman Orsal
Turecko, terorizmus, Istanbul Polícia zabezpečuje oblasť po útoku v nočnom klube Reina v Istanbule.
244 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Turecko