Americký prezident Donald Trump je skrytá hrozba

Svet v roku 2017 možno spozná, kto naozaj Donald Trump je. Už 20. januára nastúpi republikán do amerického prezidentského úradu po vyhratých voľbách v novembri.

02.01.2017 17:00
Trump, USA, voľby, prezident Foto: ,
Donald Trump nastupuje do funkcie amerického prezidenta 20. januára 2017.
debata (194)

V nich prekvapujúco porazil demokratku Hillary Clintonovú. Bývalá šéfka americkej diplomacie síce dostala takmer o tri milióny hlasov viac ako celebritný miliardár, ale rátajú sa víťazstvá v jednotlivých štátoch, ktoré vysielajú elektorov do Zboru voliteľov. Ten rozhoduje o vládcovi Bieleho domu. A na počet voliteľov Trump vyhral.

Republikán v Oválnej pracovni je do veľkej miery neznámou a takmer všetci sa zhodujú, že jeho kroky môžu byť nepredvídateľné. Podľa experta na medzinárodné vzťahy Alexandra Clarksona z King’s College v Londýne je však možné z Trumpových názorov vyčítať, čo pravdepodobne svet čaká v osobe nového prezidenta USA.

"Jeho nástup nie je prelomenie tradícií v rámci Republikánskej strany v USA, ale skôr vyvrcholenie istého trendu,“ uviedol odborník pre Pravdu. "Obchodné vojny, izolacionizmus zmiešaný s hyperiimperi­alizmom, slabosť pre autoritatívne režimy, nepriateľský postoj k princípom, na ktorých je založená Európska únia, a k rastu Číny.

Všetky tieto myšlienky boli v srdci republikánov viac ako 20 rokov. K tomu prirátajme snahu obmedziť možnosti voľby pre Afroameričanov a boj so štátnymi inštitúciami. Celé je to ďalej prepojené s Trumpovým  populistickým machismom. V tomto zmysle sú republikáni od druhej polovice 90. rokov krajne pravicovou stranou,“ myslí si Clarkson.

Ako sa teda bude správať Trump v prezidentskom úrade a čo to prinesie svetu? Republikán skôr zostáva skrytou hrozbou pre medzinárodný poriadok ako príležitosťou na zmenu. Hovorí o znižovaní daní a finančných dereguláciách a zároveň koketuje s veľkými projektmi infraštruktúry. Bude však schopný rozbehnúť potrebné investície bez ďalšej špirály zadlžovania sa a vytvorenia nových finančných bublín?

Má Trump vôbec nejakú predstavu o medzinárodnej spolupráci a spojencoch? Alebo sú pre neho aj oni na predaj a závisí len od toho, či mu niekto ponúkne vhodnú dohodu? Je jeho záľuba v ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi budovaním si stratégie do nového kola vzťahov s Moskvou? Alebo len vládca Kremľa správne odhadol, že sa môže kedykoľvek hrať s Trumpovou márnomyseľnosťou a úplne bude stačiť, keď ho sem-tam pochváli?

Sú to otvorené otázky. A nedá sa vylúčiť, že Trump pozitívne prekvapí. Ale od prvého kroku v Oválnej pracovni bude musieť presvedčiť, že má nejakú prezidentskú predstavu. Vo svojom podnikateľskom živote Trump niekoľko ráz zbankrotoval, odpísal straty a išiel ďalej. Keď „zbankrotuje“ v Bielom dome, naozaj to môže znamenať koniec sveta, ako ho poznáme.

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #17 udalostí roka 2017