Pri bombovom útoku v Bagdade zahynulo najmenej 35 ľudí

Najmenej 35 ľudí zahynulo v Bagdade pri bombovom útoku v prevažne šiitskej štvrti Sadr. Explózia nálože nastraženej v automobile tiež zranila najmenej 61 ďalších osôb. K útoku sa prihlásili ozbrojenci z takzvaného Islamského štátu. Atentát sa stal v čase začatia oficiálnej návštevy francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda v Iraku.

02.01.2017 11:37 , aktualizované: 12:50
debata (4)

Medzi obeťami je veľa robotníkov, ktorí podľa zdrojov AFP čakali na pridelenie práce na jednom z námestí v štvrti Sadr na severovýchode Bagdadu. Podľa agentúry AP bol na mieste explózie okrem skupiny robotníkov tiež trh s ovocím a zeleninou a policajné stanovište. Ako uviedol iracký premiér Hajdar Abádí, útočník predstieral, že si chce najať robotníkov, keď sa muži okolo neho zhromaždil, svoje auto odpálil.

Šiiti sú často terčom radikálov z Islamského štátu (IS), ale aj z ďalších sunnitských skupín. Podľa nich sú šiiti odpadlíci od moslimskej viery. Islamisti majú zrejme na svedomí aj sobotňajšie bombové útoky, pri ktorých v Bagdade zahynulo 29 osôb.

Napríklad vlani 11. mája otriaslo irackou metropolou hneď niekoľko bombových útokov, ku ktorým sa prihlásil IS. Pri prvom z nich pri trhovisku v štvrti Sadr zahynulo asi 70 ľudí. Pri dvoch ďalších na severe a západe mesta prišlo o život najmenej 30 osôb. Ďalších niekoľko desiatok ľudí bolo zranených.

Iracké úrady vlani v decembri odstránili najmä na východe Bagdadu niekoľko bezpečnostných kontrolných stanovíšť, snažili sa tak miestnym obyvateľom uľahčiť komplikovanú dopravu po meste.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Irak #Bagdad #IS